Koenzym Q10

Koenzym Q10 je dalším z mnoha často skloňovaných prvků dnešní doby. Je to relativně nová látka, která byla pořádně prozkoumána až v závěru minulého století. Často je jmenován jako látka, která pomáhá snad proti všem druhů neduhů našeho těla. Pojďme se mu tedy podívat na zoubek.

Koenzym Q10 má ve své podstatě velmi podobnou funkci, jako vitamíny. Obsahuje ho naprostá většina lidských buněk. Koenzym Q10 je výborným usměrňovačem převodu energie z přijímané potravy do energetického systému našeho těla. Nejvíce z něj těží orgány s největší energetickou zátěží, tedy srdce, plíce a játra. Kromě toho pomáhá tato látka také jako antioxidant, tudíž je dobrou prevencí proti stárnutím. Ale pěkně popořadě.

Napřed je nutné si vzhledem k obrovské mediální masáži podporující doplňky s koenzymem Q10 říct, že lidské tělo je schopné si tuto látku vyrábět samo. Schopnost vlastní výroby ale s postupujícím věkem upadá. Proto je umělé doplňování vhodné zejména pro starší osoby, u mladých lidí není nezbytné.

Ani v takovém případě ale není nutné kupovat drahé a často neúčinné doplňky stravy. Dá se získat i z poměrně běžných potravin, zejména ořechového původu. Koenzym Q10 obsahují arašídy, ale také klasické vlašské ořechy a dokonce i brokolice či špenát.

Samozřejmě, všechno má svoje pro i proti. Nelze jednoznačně říct, že doplňky stravy s umělým koenzymem Q10 jsou špatné a neměli bychom se do nich vůbec pouštět. Nutno podotknout, že přírodní zdroje nemusí být na tuto látku tak bohaté, jak bychom potřebovali. A pokud zvolíte kvalitní doplněk od prověřeného výrobce, nemusíte se bát ani vyhozených peněz, ani nežádoucích vedlejších účinků.

Tato látka je také známá pro svůj výrazný podíl na prevenci proti srdečním chorobám. Dokáže nejenom účinně zabránit životu nebezpečného srdečního selhání, ale při držení dostatečného množství koenzymu Q10 ve vašem těle může pomoct předejít i infarktu myokardu, který je jednou z nejčastějších srdečních chorob dnešního světa.

Vyzkoušejte:

Tradiční trdelník s ořechy

Veganský banánový chlebíček

Energetické chia čokoládové sušenky

Babiččin štrůdl
Předchozí článek:
Proč jíst 5 krát denně
Další článek:
Zdravé mlsání