Šoulet s trhaným kachním masem

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 30 minut
Vaření: 90 minut
Celkově: 150 minut
aneb kachna nemusí být jen se zelím

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2658 KJ
sacharidy
44 g
tuky
38 g
bílkovina
27 g
cukry
27 g
mononenasycené mastné kyseliny
21 g
nasycené mastné kyseliny
10 g
vláknina
6 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
914 mg
fosfor
457 mg
sodík
190 mg
vápník
118 mg
cholesterol
113 mg
hořčík
96 mg
železo
14 mg
zinek
5 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 1 kachna
  • 300g kroupy větší
  • 200g hrách
  • 200g bílé fazole
  • 6 stroužků česneku
  • 3 cibule
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru

Postup:

  1. Kačenu rozpůlíme, z obou stran osolíme, okmínujeme a necháme chvilku odpočinout.
  2. Jednu cibuli nakrájíme na plátky, nasypeme na dno pekáčku s trochou kmínu a obě poloviny kachny položíme na pekáček kůží nahoru.
  3. Dáme péci na 140 °C cca 2 hodiny, dle velikosti, do měkka.
  4. Kroupy, hrách i fazoli namočíme do studené vody, vše zvlášť, nejméně na 4 hodiny.
  5. Poté uvaříme do měkka a osolíme až k závěru.
  6. Kačeny vytáhneme z trouby a obereme maso z kostí.
  7. K obraným kostem, přidáme mrkev, cibuli a celer, zalijeme 1 litrem vody, osolíme a dáme na 90 minut vařit. Zcedíme, zredukujeme na požadovanou chuť a tím si připravíme základ na sos.Necháme chvilku vychladit.
  8. Sádlo z pekáčku slijeme do jednoho kastrolku a výpek s připečeninami a cibulkou, na které jsme kachnu pekli, do druhého kastrolku.Pomůžeme si stěrkou nebo lžíci, abychom z pekáčku dostali všechno, pokud možno
  9. Na sádle v kastrolku opečeme druhou cibuli, nakrájenou na drobno, do zlatova.
  10. Přidáme nasekaný česnek a ještě krátkou chvilku zarestujeme.
  11. Nasypeme zcezené uvařené fazole, hrách i kroupy a promícháme, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a přemístíme do pekáčku od kachen.
  12. Dáme zapéci na 180 °C cca 25 - 35 minut do zlatova. Na posledních pár minut poklademe šoulet obraným kachníme masem a necháme v troubě prohřát. Stačí pár minut před podáváním.

  13. Kastrolek s výpekem dáme na sporák, a restujeme tak dlouho, až se odpaří veškerá tekutina. Celé chvilku opékáme do zlatova.
  14. Přidáme lžíci hladké mouky, orestujeme do hněda. Nalijeme trochu zchlazeného kachního vývaru, rozšleháme metličkou a necháme provařit.
  15. Hustotu a množství šťávy můžeme redukovat přidáním vývaru.
  16. Na talíř dáme šoulet pokladený pečeným masem, přelijeme kachním sosem, připraveným z vývaru z kačeních kostí a můžeme podávat.
  17. Například s nějakým lehkým listový salátkem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat