Žampionový krém

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 5 minut
Vaření: 15 minut
Rychlá polévka s jemnou chutí žampionů a muškátového oříšku, pro podzimní večery naprosto ideální.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1650 KJ
sacharidy
29 g
tuky
28 g
nasycené mastné kyseliny
16 g
bílkovina
9 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
cukry
2 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
draslík
433 mg
fosfor
149 mg
vápník
52 mg
hořčík
34 mg
cholesterol
30 mg
sodík
10 mg
železo
2 mg

Ingredience

  • 400 g žampionů
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 100 g zakysané smetany

Postup:

  1. Žampiony nakrájíme na plátky.
  2. V kastrolu rozehřejeme polovinu másla a žampiony na něm opečeme do zlatova.
  3. Zalijeme polovinou vývaru a přivedeme k varu.
  4. Z druhé poloviny másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, kterou rozšleháme ve zbytku studeného vývaru.
  5. Vlijeme do polévky k žampionům, dobře promícháme, přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme volně probublávat 10 - 15 minut. Přidáme smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek - s ním opatrně, je docela výrazný.
  6. Při podávání dáme do polévky noček zakysané smetany a zelenou petrželku.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat