Plněná máslová dýně

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 40 minut
Efektní a voňavá, taková je plněná máslová dýně. Vše v jedné jedlé oranžové misce.
Plněná máslová dýně
Upečená dýně připravená k plnění
Posypejte hoblinkami másla a bylinkami
Dýni zbavte semínek a vláken

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2050 KJ
sacharidy
34 g
tuky
27 g
bílkovina
25 g
nasycené mastné kyseliny
11 g
cukry
5 g
vláknina
5 g
sůl
1 g
draslík
279 mg
fosfor
100 mg
vápník
67 mg
hořčík
35 mg
cholesterol
7 mg
sodík
2 mg
železo
2 mg

Ingredience

  • 1 kg máslové dýně
  • 0,5 kg mletého vepřového masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • sůl
  • pepř
  • koření na mleté maso
  • 1 lžička červená paprika sladká(koření)
  • lžíce másla
  • tymián

Postup:

  1. Máslovou dýni podélně rozřízněte na půl a vydlabejte semínka a přebytečná vlákna. Záleží na zralosti dýně - čím méně zralá, tím menší prostor se semínky, čím zralejší, tím více budou semínka prorůstat i do horní části dýně. Pokud vidíte, že by se do dýně vešlo málo náplně, klidně vydlabejte kousek dužiny navíc po celé délce dýně. Dužinu nevyhazujte, můžete ji posléze přidat do masové směsi.
  2. Ostrým nožíkem dužinu dýně zlehka nařízněte do kříže po celé ploše - dýně se tak lépe propeče a chuť se dostane i do spodní části. Při nařezávání dejte pozor, abyste neprořízli slupku - zbytečně by vám vytékala výborná šťáva.
  3. Nařezanou dýni posypte hoblinkami másla, zlehka osolte a okořeňte tymiánem.
  4. Takto připravenou dýni pečte v troubě na 160°C 30 minut.
  5. Během pečení si připravte masovou směs.
  6. Mleté maso ve velké míse dostatečně okořeňte - prosolte, opepřete a okořeňte oblíbenou směsí na mleté maso. Přidejte také červenou papriku. Vše důkladně promíchejte, nejlépe rukou, koření se tak dobře dostane dovnitř masa a nezůstane jen na povrchu.
  7. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a restujte ve velké pánvi dozlatova.
  8. Ke zlaté cibulce přidejte maso a zrpudka jej opékejte. Jakmile je maso zatažené, podlijte cca 2 dcl vody a pod pokličkou nechejte alespoň 15 minut dusit.
  9. Po 15 minutách přidejte rajčatovou směs a zbylou dýňovou dužinu a opět nechejte provřít cca 10 minut.
  10. Na závěr přidejte do masové směsi prolisovaný česnek a nechejte odkryté vařit, aby se odpařila přebytečná voda a vznikla vám masová směs s hustší omáčkou.
  11. Dýni, která je v tuto chvíli upečená, vyndejte z trouby a naplňte ji bohatě připravenou masovou směsí.
  12. Vraťte do trouby a zapékejte alespoň 10 minut. Můžete použít funkci grilování sezhora, pokud máte rádi křupavý povrch.
  13. Pokud máte rádi grilovanou zeleninu, přidejte ji na plech k dýním na posledních 10 minut pečení (já použila žampiony).
  14. Podávejte horké, masová směs je rovnou servírována ve své příloze - jemné a mazlavé máslové dýni.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat