Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 120 minut
Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší - měkoučké jehněčí masíčko, vonící rozmarýnem a plné chutě

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4179 KJ
sůl
451 g
tuky
59 g
bílkovina
52 g
sacharidy
49 g
nasycené mastné kyseliny
14 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
vláknina
3 g
cukry
2 g
draslík
1,067 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
178 mg
vápník
110 mg
hořčík
80 mg
cholesterol
60 mg
sodík
48 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 1 kg jehněčího kolínka ( 4 ks )
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 řapík celeru
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml hovězí vývar
  • 200 ml kvalitního červeného vína suchého
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • tymián
  • rozmarýn
  • divoké koření
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 50g másla
  • Bramborová kaše

  • 600g brambor (bez slupky)
  • 50g másla
  • 50ml mléka
  • 50ml smetana
  • sůl

Postup:

  1. Jehněčí kolínka osolíme, opepříme a necháme alespoň půl hodiny vydechnout.
  2. V kastrolu rozpálíme olivový olej a maso na něm ze všech stran dobře opečeme.
  3. Maso vyjmeme a odložíme stranou.
  4. Zeleninu nakrájíme na půl kolečka, cibuli na kostičky, česnek rozmáčkneme.

  5. Do kastrolu přidáme máslo a zeleninu na něm opečeme do zlatova, přidáme cibuli a opečeme do zlatohněda. Nakonec opečeme i česnek - jen chvilku.
  6. Přidáme protlak a zalijeme červeným vínem a vývarem. Chvilku povaříme, vrátíme zpět maso, dáme koření a bylinky.
  7. Dusíme pod pokličkou v troubě do měkka. Max při 150°C. Může to zabrat i dvě hodiny - musíme hlídat a zkoušet zda již není hotovo (maso bude měkké), abychom to zbytečně nerozvařili.
  8. Až je maso měkké, tak jej vyjmeme, šťávu propasírujem do kastrolku a zredukujeme na požadovanou chuť a konzistenci.
  9. Do omáčky zašleháme kousek studeného másla a tím ji zjemníme i zahustíme.
  10. Pokud chceme výraznější chuť bylinek, přidáme do omáčky, která ale už nevaří, snítku rozmarýnu a přiklopíme na chvilku pokličkou.
  11. Podáváme s bramborovou kaší přelité naší výbornou omáčkou.

Bramborová kaše:

  1. Uvařené brambory zcedíme.
  2. Přidáme máslo, překrájené na kostky a dobře rozmícháme.
  3. Zalijeme horkým mlékem se smetanou a metličkou ručně šleháme do hladka.
  4. Snažíme se nepoužívat robot nebo elektrický šlehač. Brambory pak pustí více škrobu a kaše se stává lepivou.
  5. Pokud máte v kaši i potom hrudky, zkuste přepasírovat přes sitko.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat