Veganský banánový chlebíček (Banana bread)

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 15
Příprava: 15 minut
Vaření: 45 minut
Jednoduchý dezert nebo sladká snídaně. Čerstvý, nebo opečený. Samotný, nebo obložený ovocem. Přesně takový může být banana bread.
Veganský banánový chlebíček

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1216 KJ
sacharidy
42 g
tuky
10 g
bílkovina
6 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
vláknina
3 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
cukry
2 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
821 mg
fosfor
501 mg
hořčík
211 mg
vápník
120 mg
mangan
7 mg
železo
6 mg
sodík
6 mg
zinek
5 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 4 zralé banány
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka (sójové, mandlové, atp)
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1/4 hrnku javorového sirupu (či jiného sladidla dle chuti!)
  • 1 hrnek hladké mouky (může být celozrnná pšeničná i špaldová)
  • 2 hrnky namletých ovesných vloček
  • 1/2 hrnku namletých vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • olej (na vymazání formy)
  • (1 hrnek = 250ml)

Nástroje

    mixér
    forma na biskupský chlebíček (nebo podobná)
    pečící papír
  1. Rozehřejeme troubu na 180°.
  2. V míse vidličkou důkladně rozmačkáme oloupané banány.
  3. K banánům přimícháme jablečné pyré, kokosový olej a rostlinné mléko.
  4. Dle chuti dosladíme javorovým sirupem (banány jsou samy o sobě sladké, kdo chce mlsat zdravěji, může vynechat).
  5. Vyšleháme mixérem nebo ručně důkladně promícháme.
  6. V druhé míse smícháme sypké suroviny.
  7. Sypkou směs postupně vmícháváme do tekuté směsi s banány.
  8. Vše důkladně promícháme.

  9. Formu vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem (papír díky oleji lépe drží).
  10. Směs vlijeme do formy.
  11. Pečeme cca 45 minut na 180° (kontrolujeme špejlí - musí být po vytažení suchá).

Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Servírujeme nakrájený na plátky, buď samotný, nebo ozdobený ovocem.
Skvěle chutná i po několika dnech opečený v topinkovači a potřený džemem.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.