Kuřecí steak s bylinkovým velouté

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 5 minut
Vaření: 15 minut
Kuřecí steak s bylinkovým velouté - šťavnatý steak s jemnou omáčkou, vońavou po bylinkách

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2349 KJ
bílkovina
45 g
tuky
33 g
sacharidy
18 g
nasycené mastné kyseliny
18 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
cholesterol
164 mg
vápník
109 mg
fosfor
48 mg
hořčík
41 mg
draslík
17 mg
sodík
5 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • rozmarýn
  • trochu zelené petržele
  • Kuřecí steak

  • 4 kuřecí prsa
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 50g máslo
  • snítka tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Bylinkové velouté:
    1. Rozpustíme máslo v kastrolu a přisypeme hladkou mouku - připravíme světlou zásmažku.
    2. Do té na mírném plameni postupně přiléváme chladný vývar ..neustále mícháme.. omáčka docela rychle houstne, je potřeba míchat, aby se nepřichytila.
    3. Přivedeme k varu a zvolna, opět za neustálého míchání, necháme probublávat 10 minut, dokud cítíme v chuti mouku.
    4. Na závěr zjemníme omáčku smetanou, nasekáme bylinky na jemno, přisolíme, opepříme a můžeme servírovat. Například s bramborovou kaší.

Kuřecí steak:

  1. Osolíme a opepříme kuřecí prsa a necháme chvilku odpočinout.

  2. Na středně rozpálenou pánev dáme pár kapek olivového oleje – ne příliš mnoho – a vložíme kuřecí prsa. Opékáme z každé strany asi 2 – 3 minuty. Ke konci přidáme kousek studeného másla, snítku tymiánu a až začne máslo pěnit, vezmeme lžíci a pěnou z másla steak párkrát přelijeme tzv glazujeme.

  3. Přeložíme steaky na pekáček i s tymiánem a přidáme do trouby při teplotě 170 °C na 3 až 4 minuty .

  4. Steaky vytáhneme z trouby a necháme dvě minutky odpočinout. Nakrájíme přes vlákna na silnější plátky a můžeme servírovat.
  5. Pokud se stane, že steak je po vytažení a naříznutí ještě růžový, dejte ho zpět do trouby dopéct.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.