Kuchař radí: Jaké maso se hodí na gril? Tohle jsou dražší i levnější varianty

Léto je tady a s ním i doba grilování. A i když na gril můžete hodit leccos, to nejlepší, po čem můžete sáhnout, je kvalitní steak. Ovšem abychom z grilu sundali parádní, šťavnatou pochoutku, a ne vysušený gumový kus masa, je nutné vybrat kvalitní maso. Jak ho vybrat?

To nejdůležitější na začátek. Každý, kdo aspoň trochu vaří, ví, že některé druhy masa na gril nepatří. Třeba z takové kližky si sice uděláte výborný guláš, ovšem po sundání z grilu byste s ní mohli maximálně někoho zabít. Jaké maso na gril tedy zvolit?

Pokud kupujete hovězí maso, nejvíc by vás měla zajímat v prvé řadě jeho vyzrálost. Jenže jak na to?

Čím vyzrálejší, tím křehčí

Zrání masa je skutečný zázrak. Vděčíme mu mimo jiné za úžasnou křehkost a šťavnatost. Bez zrání, které u hovězího masa trvá i třicet dní, se měkkého steaku nikdy nedočkáte.

Proces zrání hovězího masa ale není úplně jednoduchý, a proto se ve většině českých řeznictví s vyzrálými steaky nesetkáte. V převážné většině případů se v řeznictví prodává maso z čerstvě poražených kusů - zřejmě i proto, že je-li maso skutečně vyzrálé, trochu ztratí na hmotnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček
Skutečně vyzrálé maso tak paradoxně spíš než v řeznictví seženete v hypermarketu.

Jak poznat vyzrálý steak?

Vyzrálý steak není tak pružný jako maso, které pochází z čerstvě poražených kusů, ale když do něj zatlačíte palcem, zůstane v něm důlek. Není červený, ale spíše do hněda.

Pokud je maso správně vyzrálé a ještě k tomu takzvaně mramorované, čili pěkně prorostlé mřížkou tuku, máte na grilu vyhráno. Tuk na mase není v tomto případě vůbec na škodu, naopak. Maso je díky němu křehčí a šťavňatější s bohatší chutí.

Maso pro fajnšmekry: rib eye steak

Co tedy kupovat? Já mohu doporučit určitě rib eye steak, což je kousek z vysokého roštěnce. Je právě krásně prorostlý tukem a na gril je to to nejlepší,co můžete z hovězího pořídit.

Je úžasně  šťavnatý s intenzívní chutí hovězího. Opravdu paráda. Pak už stačí jen gril, nějaká kvalitní sůl, čerstvě mletý pepř a vetřít pár kapek olivového oleje a budete zaručeně slavit úspěch.

Je pravda, že cena tohoto kousku může být poněkud výraznější, ale když to jednou vyzkoušíte, určitě si, alespoň jednou za čas, tento kousek masa rádi dopřejete.

Rib eye steak: jak na něj?

Máte vyzrálý rib eye steak, máte gril - a co dál? Určitě zapomeňte na to, čemu se říká „well done” nebo nebo česky „propečený steak”. Z křehkého kousku masa byste propečením vyrobili nekousatelnou podešev.

Steak tedy grilujte maximálně do růžova. V zásadě platí, že čím méně propečený rib eye či jiný hovězí steak, tím lépe.

ČTĚTE TAKÉ: Grilovat zdravě? Jde to. Stačí znát pár triků

T-bone steak: pro ty, co chtějí kombinovat

Na gril se dobře hodí i takzvaný T-bone steak, který se jmenuje podle kosti, která vede masem. Je populární, protože je na něm kousek svíčkové i kousek roštěné, oddělené od sebe právě kostí ve tvaru T.

Je velmi oblíbený i proto, že maso pečené na kosti je vždy o trochu lepší. Ovšem cena tohoto kousku masa bývá ještě vyšší než u rib eye.

Nejdražším kouskem hovězího masa bývá svíčková. Je také nejjemnější a potřebuje nejméně času na přípravu. Ovšem pokud byste chtěli připravit pohoštění z grilu pro dvacet hladových kamarádů a použili přitom steaky ze svíčkové, měli byste si asi vzít úvěr :-)

Levnější varianty hovězího na gril

Existují samozřejmě i o něco levnější druhy hovězího masa, ze kterého jdou steaky připravit tak, aby byly křehké a šťavnaté. Setkáte se s názvy jako rumspteak, což je květová špička, nebo flank steak, což je zase část pupku. Nebo třeba takzvaná „veverka”, tedy svalový úpon bránice.

Tyto druhy jsou také velmi dobré, ovšem, alespoň pokud jde o mě, steaku z vyzrálého rib eye se zkrátka nevyrovnají.

Ugrilujte si:

15 min.
Pečený hermelín s brusinkovou omáčkou Pečený hermelín s brusinkovou omáčkou - mňamina, která zasytí
45 min. 2 1
Kuřecí paličky barbecue v létě na grilu, v zimě v troubě
Předchozí článek:
Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček
Další článek:
6 nejoblíbenějších listových salátů. Jak chutnají a k čemu se hodí?