Jasmínová, basmati, v sáčku... Kam se hodí která rýže? Velký přehled + nutriční hodnoty

Na suši, do rizota nebo jako základ pro asijskou kuchyni. Víte, kdy použít jakou rýži? Druhů rýže je dnes obrovské množství a zorientovat se mezi nimi není úplně jednoduché. Do každého jídla se přitom hodí jiný druh. A liší se i výživovými hodnotami.

Doby, kdy obchody nabízely jediný druh rýže - klasickou „bílou”, předvařenou a ve varných sáčcích - jsou pryč. Dnes můžeme vybírat nejen podle tvaru zrna, ale i podle odrůdy a techniky zpracování. Ovšem zorientovat se v tak obrovské nabídce není jednoduché.

Právě na správném výběru rýže přitom často záleží, jak se nám bude při vaření dařit. Jednotlivé druhy se totiž liší nejen cenou, ale především chutí, výživovými hodnotami a také konzistencí.

To, po kterém druhu při vaření sáhnete, tak zásadně ovlivní chuť jídla. Správně zvolená rýže udělá z průměrného vynikající - a naopak.Abyste příště věděli, z čeho vlastně vaříte, podívejte se na náš přehled.

ČTĚTE TAKÉ: Pravda a mýty o sacharidech
 

Rýže podle technologie zpracování

Neloupaná rýže

Sehnat ji v obchodě je menší výhra, příliš se totiž neprodává. Pokud na ni ale narazíte, určitě ji vyzkoušejte - zrna nemají odstraněnou slupku, proto tato rýže obsahuje nejvíc vlákniny a mikroživin. Ovšem pozor: počítejte s delší dobou vaření než u jiných druhů.

Rýže natural

Její slupka je odstraněná jen částečně a navíc má neporušený klíček, proto v ní najdete dost vlákniny, vitaminy B1, B2, B6 a také hořčík, fosfor a vápník. Její oříškovou chuť oceníte, pokud ji budete vařit alespoň 30 minut ve větším množství vody, než jste zvyklí. Ovšem počítejte s tím, že i po uvaření je pevnější na skus, než jste zvyklí. Mimochodem pozor - rýže natural má tendenci rychle žluknout.

Klasická bílá, loupaná rýže

Bílá rýže přišla během zpracování o vnější slupku, klíček a povrchovou vrstvu zrna. Je trvanlivější než rýže natural a nežlukne tak rychle, ale zároveň ztrácí značné množství vitaminů a minerálních látek.

Parboiled

Oblíbená parboiled rýže se vyrábí z loupané rýže - nejprve se zavakuuje a poté zpracuje horkou vodou. Díky tomu rýže na povrchu ztvrdne. To má mnoho pozitivních důsledků: při vaření se nelepí a také nepřichází o tolik vitaminů a minerálů jako obyčejná bílá rýže.

Předvařená

Ještě donedávna nejpopulárnější druh rýže se většinou prodává ve varných sáčcích. Vyrábí se z bílé loupané rýže. Její nespornou výhodou je doba vaření - stačí vám k němu přibližně 10 minut, má ovšem velmi nízký obsah živin.

ČTĚTE TAKÉ: Pohanka, elixír mládí a zdraví. Víte, jak ji připravit?

Rýže podle odrůdy

Basmati

Jedné z nejoblíbenějších odrůd rýže se často přezdívá „princezna mezi rýžemi” nebo také „královna vůní”. A oprávněně. Její chuť a vůně trochu připomíná oříšky, dobře a rychle se tráví a je přirozeně bezlepková. Tato dlouhozrnná rýže, která se pěstuje v Indii a Pákistánu, se skvěle hodí do typických indických jídel.

Jasmínová

Ucítíte ji už zdálky, má totiž jemnou, velice příjemnou květinovou vůni. Vzhledem i chutí trochu připomíná rýží basmati, ale na rozdíl od ní po uvaření lepí, proto se hodí hlavně do nákypů. Často se používá v čínské kuchyni. Pěstuje se v Thajsku.

Arborio

Tato kulatozrnná rýže během vaření vstřebává vodu, a vytváří tak příjemně krémovitou hmotu. Pěstuje se v Itálii, a možná i proto není divu, že se hodí především k přípravě tradičního italského rizota. Na její uvaření budete potřebovat 18 minut a rýže bude napovrch jemná a uprostřed pevná - al dente.

Planá (divoká, indiánská) rýže

Ve skutečnosti jde o semena severoamerické vodní trávy. Má dlouhá, tmavá zrna, obsahuje vysoké množství vitaminu B a používá se do salátů v kombinaci s basmati.

Výživové údaje jednotlivých odrůd (na 100 g)
Basmati Jasmínová Arborio Divoká
Bílkoviny 9 g 7 g 7,5 g 13,7 g
Sacharidy 77 g 78,4 g 78,2 g 74 g
Tuky 0,4 g 0,6 g 0,5 g 1 g
Energetická hodnota 1490 kJ 1470 kJ 1490 kJ 1530 g

Jak  rýži správně uvařit

Základní přehled o tom, které druhy rýže existují, už tedy máte. Zbývá jediné - to nejdůležitější. Jak s jednotlivými druhy v kuchyni zacházet.

Ať sáhnete po jakémkoliv druhu, vždy platí, že před vařením byste měli rýži pořádně propláchnout. Rýži pak vařte ve dvojnásobném množství vody (tedy ve dvou hrncích slané vody na jeden hrnek rýže), a chcete-li vaření urychlit, předem rýži aspoň na dvě hodiny namočte.

Používáte-li předvařenou rýži, budete potřebovat větší množství vody než obvykle. Počítejte ovšem s tím, že při vaření přijde o většinu cenných látek.

Zvláštní případ je příprava italského rizota. Během něj rýži vaříte za stálého míchání a postupného dolévání vývaru nebo vína. V tomto případě doporučujeme na začátku rýži trochu osmahnout.

Chci vařit
Potřebuji
Italské rizoto Kulatozrnnou arborio
Suši Jasmínovou
Čínskou kuchyni Jasmínovou
Indickou kuchyni Basmati
Přílohu Parboiled
Salát Divokou rýži

Vyzkoušejte:

15 min.
Šafránové rizoto Výborné rizoto s krásnou barvou a chutí tohoto úžasného koření
15 min. 2 1
Rajčatové rizoto Rychlá, velmi dobrá večeře, která zahřeje i pohladí
20 min.
Uzené vegetariánské rizoto po česku Uzené vegetariánské rizoto po česku - nehledejte v něm to italské krémové, ale české sypací.
Předchozí článek:
Po přílohách se tloustne? Pravda a mýty o sacharidech
Další článek:
Avokádo = superpotravina. Jak ho správně vybírat a používat