Grilovat zdravě? Jde to. Stačí znát pár triků

Podle průzkumů průměrně tři ze čtyř Čechů alespoň jednou ročně grilují. A není divu - orosenému pivo, příjemné společnosti a masu opečenému na žhavých uhlících se jen těžko odolává. Co na to ale naše zdraví?

Grilování má mezi příznivci zdravé stravy tak trochu rozporuplnou pověst. Zatímco jedni tvrdí, že jde o vůbec nejzdravější úpravu masa, jiní varují před karcinogenními látkami, které při grilování vznikají. Pravdu přitom mají oba tábory.

Při opékání masa na otevřeném ohni totiž vznikají chemické látky známé jako karcinogeny, které mohou napomáhat rakovinnému bujení buněk. Ty se při grilování na ohni vytvářejí především rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí.

Pokud ale víte, jak na to, může být grilování nejen skvělou příležitostí pro setkání s přáteli, ale i zdravým způsobem, jak připravit jídlo. Stačí při něm dodržovat pár zásad.

Zdravé grilování v 5 krocích

1. Méně oleje

Opravdu dobré maso nemusíte nakládat do oleje, stačí ho jen lehce potřít. Má to dvě výhody - bez oleje bude maso samozřejmě méně tučné a především: při pečení z masa nebude olej odkapávat do ohně. Výrazně tak snížíte riziko vzniku rakovinotvorných látek.
ČTĚTE TAKÉ: Kuchař radí: Jaké maso se hodí na gril? Známe dražší i levnější varianty

2. Pozor na připálené kousky

Přestože většina z nás křupavé a připálené kousky masa miluje, zkuste se jim radši vyhnout. Obsahují totiž vysoké množství nebezpečných karcinogenních látek (platí to samozřejmě i pro chleba, zeleninu a další potraviny). Grilovací mřížku i tácky udržujte čisté, k jejich mytí je nejvhodnější drátěnka a voda. Určitě se vyhněte saponátům.

3. Připravte si zdravou marinádu

Domácí je vždycky zdravější než kupovaná. Ta, kterou si donesete z obchodu, totiž obsahuje velké množství soli. Kromě toho, že nadměrné solení není zdravé, projeví se to i na chuti masa. Sůl z něj totiž vytáhne vodu a ugrilované maso není plné šťávy, ale vysušené a scvrklé. Z toho důvodu maso vždy solte až po upečení.

 

ČTĚTE TAKÉ: Připravte si doma zdravou pizzu, brambůrky nebo nutellu
 

Na marinádu použijte čerstvé bylinky, chilli papričky, římský kmín, tandoori masalu a další koření. Hitem jsou spíše kyselé marinády (s citronem nebo octem), které na povrchu masa vytvářejí ochranný štít. Díky němu se do masa nedostanou nezdravé látky.

Opačně fungují marinády s cukrem. Ten totiž na povrchu karamelizuje a snadno se přepálí. Pokud máte takové marinády rádi, maso jimi potřete až v úplném závěru grilování.

4. Maso obracejte kleštěmi

Vidličkou byste maso propíchali a šťáva by vytekla ven. Pokud jste zatím četli pozorně, určitě chápete, proč to není vhodné - při styku šťávy z masa s rozžhaveným uhlím vznikají nebezpečné karcinogenní látky.

5. Nezapomínejte na zeleninu

Kromě masa si ogrilujte dostatečné množství zeleniny. Vhodné jsou především cuketa, lilek, papriky, červená a žlutá cibule nebo keříková cherry rajčata.

Ugrilujte si:

15 min.
Pečený hermelín s brusinkovou omáčkou Pečený hermelín s brusinkovou omáčkou - mňamina, která zasytí
45 min. 2 1
Kuřecí paličky barbecue v létě na grilu, v zimě v troubě
Předchozí článek:
Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo
Další článek:
Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček