Minerálka, nebo kohoutková voda?

41225543 - citrus fizz with rosemary in a bottle.

Běžná voda z kohoutku a minerální voda se od sebe v mnohém liší. Na toto téma existují tisíce různých názorů. Jak je to však s rozdílem mezi těmito vodami doopravdy a na co je potřeba dát si pozor?

Ten nejzásadnější rozdíl je v čistotě. Ne snad že by byla kohoutková voda znečištěna, rozdíl je ale v chemické čistotě. Zatímco minerální vody se stáčejí a prodávají v naprosto čisté přírodní podobě, voda z kohoutku je doplněna o chemické látky, které se starají o její čistotu. Pochází totiž z běžných vodních nádrží nebo řek, a bez chemických přísad by nebyla pitná. Nejčastěji se pro čištění používá chlor.

Nutno podotknout, že pitná voda z kohoutku je zcela nezávadná. Na její kvalitu existují přísné hygienické normy a její kvalita bývá pozorně sledována. Její pití však nemusí být vhodné pro nejmenší děti ani pro lidi se slabší imunitou. Je zde také určité riziko kontaminace dalšími látkami. Oproti tomu minerální voda je již v základu naprosto čistá. Pramení často i stovky metrů pod zemí a její prameny nejsou nikterak zasažené prvky umělé úpravy. Na rozdíl od kohoutkové vody obsahuje přírodní minerály prospěšné pro naše tělo. Její pití je vhodné pro naprostou většinu lidí.

Je ale vhodné dodržovat určitá opatření. Především není dobré pít stále jednu a tu samou značku minerální vody. Každá voda má totiž jiné složení a je bohatá na jiné minerály. Pitím stále jedné značky by mohlo dojít k předávkování jedním konkrétním minerálem. Také je nutné sledovat její mineralizaci. Minerální vody dělíme na pět základních typů od velmi slabě mineralizovaných až po velmi silně mineralizované.

Pro běžné pití jsou vhodné pouze slabší minerální vody, které neobsahují více než 500 mg minerálů na litr. Samozřejmě to neznamená, že bychom si nemohli dát i ty silnější, s těmi je ale potřeba větší střídmost a o to větší střídání jednotlivých značek. Ty nejsilnější bychom měli pít jen na doporučení lékaře.

Každý pramen je totiž svým složením unikátní, což má za následek i to, že každá značka minerálky má svou charakteristickou nezaměnitelnou chuť. To nejlépe poznáme, když si koupíme neochucenou minerálku.

Předchozí článek:
Kuchař radí: Brazírujte = uduste maso doměkka
Další článek:
9 zázraků přírodního medu. Jak ho poznat?