9 zázraků přírodního medu. Jak ho poznat?

Sklenice medu = půl lékárničky. Přečtěte si, proč jde o skutečný přírodní zázrak a v čem všem vám obyčejná lžíce medu denně může zlepšit život.

Med je skutečný přírodní zázrak, ovšem není med jako med. Podle nálezů Státní potravinářské inspekce patří med k nejvíce falšovaným potravinám v Česku. Pančuje se třeba pomocí cukrů, které vytvářejí nemedonosné rostliny, například kukuřice nebo cukrová třtina, nebo se ředí sirupem z obilí.

To, zda kupujete opravdu přírodní med, poznáte už v obchodě podle etikety. Výrobce musí ze zákona uvádět všechny přísady, které jsou v jeho výrobku užity. A to i se správným procentním podílem.

Přesto si nejste jistí, zda jste koupili pravý, nepančovaný med? Přírodní med má několik vlastností, podle kterých ho zaručeně poznáte:

-> postupně krystalizuje neboli cukernatí

-> na pokožce nelepí, ale vstřebává se

-> na papíru se nerozpíjí, protože neobsahuje vodu

-> v mikrovlnné troubě začne karamelizovat, ten falešný bude pěnit

Účinky přírodního medu

Pravý přírodní med má mnoho skvělých vlastností, které oceníte v kuchyni i v koupelně.

1) Med je komplexní potravina

Ať už se podíváte na jakékoliv průzkumy a složení, zjistíte, že med obsahuje naprosto všechny látky, které potřebujeme k životu: antioxidanty, vitamíny i minerály.

2) Med je velmi zdravý

Med obsahuje enzymy, které pomáhají našemu tělu správně trávit jídlo. A to, přeloženo do češtiny, znamená jediné. Správně fungující trávení = správně fungující imunitní systém. Med je také zdravou energetickou bombou v případě nedostatku energie.

 

Tip pro zdraví: Med byste nikdy neměli zahřát na více než 45 stupňů Celsia. Stejné pravidlo  platí i pro používání s horkými nápoji, například čajem. Pokud med zahřejete víc, o své prospěšné látky přijde, zbudou pouze cukry.

3) Med je léčivý

Před mnoha lety se med celkem běžně předepisoval jako medikament. Dnes se používá pro odstranění žaludečních vředů, ale také pro léčbu popálenin.

Med také pomáhá bojovat s alergiemi, nicméně má to jeden háček - med, který požíváte, musí být v takovém případě ze stejné oblasti, ve které žijete. Med může být také použit na ošetření infikované rány.

4) Med se nikdy nezkazí

Ač se to zdá neuvěřitelné, med si můžete uchovat na věčné časy a nikdy se vám nezkazí. Nemusíte ho tedy nikdy vyhodit. Dokonce i v hrobce faraona Tutanchamona se našel tisíce let starý med, který byl naprosto v pořádku.

5) Med může mít různé chuťové rozdíly

V závislosti na tom, z jakých květin sbírají včely pyl, bude mít chuť i výsledný med. A ovlivní to samozřejmě také jeho barvu.

6) Med pomáhá léčit akné

Pomocí sklenice s přírodním medem můžete vyléčit nepěkné akné na vašem obličeji. Proč tedy utrácet spoustu peněz za drahé léky? Stačí si ho jen rozetřít v dlaních a následně nanést na obličej. Po pěti minutách ho jemně setřete. Rozdíly poznáte už po velmi krátké době.

7) A kromě toho také obecně pomáhá kůži

Máte suchou kůži? Trápí vás vrásky? Podobně jako u akné, i zde může pomoci obyčejný med. Stačí ho vetřít do suché kůže nebo vrásek a nechat ho působit asi 30 minut. Potom ho omyjte teplou vodou.

8) Med zabíjí parazity

Proběhly různé výzkumy, které prokázaly, že med smíchaný s octem a vodou, který vypijete, zabíjí nechtěné parazity ve vašem těle. Možná o nich ani nevíte, a přesto se ve vašem těle vyskytují. Tak proč to nezkusit? Nebojte, rozhodně vám to neublíží.

9) Med uklidňuje

Pokud máte problémy s nervy, vztekem či večerním usínáním, zkuste med. Vypijte med smíchaný s vodou a uvidíte, jak se vaše nervová soustava uklidní a lépe se vám bude spát.

Recepty s medem:

10 min.
Kuřecí medailonky s omáčkou z hořčice a medu Velmi rychlé jídlo se zajímavou chuťovou kombinací medu a hořčice, rozhodně se toho nebojte!
25 min. 1 2
Medovník Jednoduše výborný medovník, rozhodně zkuste, k tomu není co dodat :)
Předchozí článek:
Minerálka, nebo kohoutková voda?
Další článek:
Mléko a mléčné výrobky