Mohou být uzeniny zdravé? Naučte se poznat menší zlo

Že do zdravého jídelníčku uzeniny nepatří, dnes už ví každé malé dítě. Tuhle rozšířenou pravdu nedávno posvětila i Světová zdravotnická organizace, když došla k závěru, že zpracované maso (včetně právě uzenin) může způsobovat rakovinu trávicího traktu. Existují výjimky?

Nejde samozřejmě o žádnou novinku. Před škodlivostí uzenin se varuje už několik desítek let - a jak ukazují statistiky, jejich spotřeba i navzdory tomu nadále stoupá.

Pokud patříte mezi ty, kdo si salám, šunku nebo párky nedokážou za žádnou cenu odpustit, dělejte to s rozumem. Není totiž uzenina jako uzenina a i mezi šunkami, klobásami a salámy existují zdravější a méně zdravé varianty.

Uzeniny a riziko rakoviny

Důvodů, proč se uzeniny dostaly na černou listinu, je hned několik. V prvé řadě jde o mimořádně vysoký obsah soli, včetně takzvaných rychlosolí”, kterými se dnes většinou nahrazuje klasické uzení. Ty obsahují polykondenzáty a deriváty pyrenu, což jsou karcinogenní látky.

Kromě toho uzeniny obsahují takzvané konzervanty: většinou jde o sloučeniny, které obsahují dusík. Ty se v těle přeměňují na takzvané nitrososloučeniny, které jsou vysoce reaktivní a z dlouhodobého hlediska přispívají k rozvoji rakoviny.

ČTĚTE TAKÉ: Kuchař radí: Které maso se hodí na gril? Drahé i levné varianty

Uzeniny. Jak poznat menší zlo?

Existuje tedy rada pro ty, kdo se uzenin nechtějí vzdát, a přitom si nechtějí škodit víc, než je nutné? Ano. A ve skutečnosti je těch rad hned několik.

1.

Vybírejte produkty s vysokým obsahem masa, většinou jde o nejrůznější šunky. Ovšem pozor. Zatímco česká legislativa nepovažuje tučnou část za maso, v některých evropských státech je to jinak. Zahraniční výrobci tak mohou v našich obchodech uvádět obsah masa třeba 96 %, ale do tohoto množství zahrnují i tuk.

2.

Fandíte-li spíše než šunkám klasickým párkům a klobásám, i u nich si hlídejte obsah masa, měl by být minimálně 75 %. Neopékejte je na oleji - použijte raději pánvičku s nepřilnavým dnem.

3.

Spíš než párek si dejte klasickou bílou nebo vinnou klobásu: vyrábí se z jemně umletého masa, rohlíků namočených v mléce, bílého vína a muškátového květu, navíc není uzená. Její nevýhodou je jen to, že se rychleji kazí.

4.

Čím méně se uzenina podobá výchozí potravině, tím hůř. Vždy raději sáhněte po libové šunce od kosti (na které jsou ještě znát typické tukové okraje) než po šunce”, která připomíná růžovou rozemletou hmotu.

5.

Nedokážete-li se vzdát tvrdého, trvanlivého salámu, nemáme pro vás jinou radu než to, abyste ho jedli střídmě, a pokud možno ho nekombinovali s máslem.

6.

Malé děti by uzeniny neměly jíst vůbec, a to ani výrobky značené jako pro děti”. Větším dětem můžete občas na svačinu dopřát  kvalitní šunku, třeba v kombinaci s žitným chlebem, sýrem a zeleninou.

Recepty pro vás:

60 min. 1
Zelňačka Zelňačka z uzených žeber - polévka silné chuti, která zahřeje v každém počasí
60 min. 1
Kuřecí roláda s nádivkou s mevědím česnekem stále populárnější medvědí česnek v nádivce do křupava pečené rolády
20 min.
Bramborové knedlíky s uzeným a špenátem Bramborové knedlíky, plněné uzeným masem s dušeným špenátem
Předchozí článek:
Kyselé a zásadité potraviny. Které jsou které?
Další článek:
„Použij ocet, přidej mléko.” Babičky radí, jak správně na zeleninu