Kyselé a zásadité potraviny. Které jsou které?

Jste unavení, bez energie a trápí vás bolesti hlavy, svalů i zad? Nemůžete se zbavit ekzémů, alergií a problémů s trávicím ústrojím? Příčinou může být nejrozšířenější „nemoc” dneška: překyselený organismus. Řešení je přitom jednoduché.

Život nebyl nikdy pohodlnější než dnes: do práce i z práce jezdíme autem, nákup nám dovezou až do kuchyně, a nechceme-li, nemusíme vlastně ani vařit - výběr polotovarů je dnes širší než kdykoliv dřív.

Za tohle pohodlí ale platíme vysokou cenu. Trápí nás obezita, jsme neustále unavení, nemůžeme se zbavit ekzémů, alergií a neustálých viróz. A tak saháme po lécích, drahých doplňcích stravy - a ocitáme se vlastně v bludném kruhu.

„Zaručené” moderní přípravky, které nás mají devastujících následků našeho životního stylu zbavit, nás totiž neléčí, pouze utlumují příznaky. A naše tělo trpí. Mnoho z problémů, kterých se nemůžeme zbavit, přitom má jednoho společného jmenovatele: překyselený organismus.

ČTĚTE TAKÉ:  I nezdravé jídlo může být zdravé. Připravte si domácí chipsy, pizzu i nutellu

Překyselení organismu. Hrozí i vám?

Aby naše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje rovnováhu. To mimo jiné znamená i správný poměr mezi kyselinami a zásadami v organismu, který se většinou vyjadřuje pomocí čísla pH. Jsou-li kyseliny a zásady v rovnováze, má pH hodnotu 7. Naše tělo ale pro svůj provoz potřebuje prostředí mírně zásadité, správné hodnoty se pohybují od 7,3 do 7,7.

Moderní strava je bohužel bohatá na potraviny, které sice samy o sobě kyselé nejsou, v těle se ale změní v tikající kyselé bomby. A překyselený organismus se brání. Dostává-li tak tělo málo zásaditých látek, začne je čerpat přímo z vlastních zásob: například vápník z kostí, chrom ze slinivky a podobně. Tělu pak tyto látky chybí a vznikají choroby jako alergie, záněty nebo v nejhorším případě rakovina.

Kyselé a zásadité potraviny. Velký přehled

První pomoc pro ty, kdo cítí symptomy dlouhodobého překyselení organismu (jako je únava, alergie, záněty, virózy, vypadávání vlasů apod.), je úprava stravy. Stejně jako totiž existují potraviny, které kyselost organismu zvyšují, existují i potraviny, které ji naopak snižují (jsou zásadité).

Chcete-li se vyhnout řadě civilizačních chorob a potíží, kyselým potravinám se spíše vyhýbejte, naopak zařaďte ty zásadité. A pamatujte na to, že překyselení může způsobovat i stres nebo třeba příliš horké koupele.

Silně zásadité Středně zásadité Mírně zásadité Mírně kyselé Středně kyselé Silně kyselé
Ovoce Citron, meloun, grep, mango Sušené fíky, kiwi, hrozny, jahody, dýně, jablka Pomeranč, banán, ananas, broskve, avokádo Borůvky Rebarbora
Zelenina Chřest, cibule, petržel, špenát, brokolice, česnek Řepa, celer, salát, cuketa Mrkev, houby, rajčata, zelí, hrách, olivy Loupané fazole, boby Sterilizovaná rajčata, brambory
Ořechy Mandle Kaštany Dýňová a slunčnicová semínka Arašídy, pistácie Kešu, vlašské ořechy
Maso Zvěřina, mořské ryby Drůběží, jehněčí Vepřové, hovězí, ústřice, krevety
Mléko a vejce Kozí mléko, kozí sýr Vejce, máslo, jogurt Sojový sýr, sojové mléko Zmrzlina, homogenizované mléko
Nápoje Citronová šťáva, bylinné čaje, zeleninové šťávy Zelený čaj Ovocné šťávy Konzervované šťávy Káva Pivo, alkohol
Obilí Proso, divoká rýže Neloupaná rýže Bílá rýže, pohanka, oves Pšenice, bílá mouka, těstoviny
Oleje Olivový Lněný Sezamový Kukuřičný
Sladkosti Stevie Rýžový odvar Čerstvý med Opracovaný med Cukr

Oblíbené zdravé recepty

20 min.
Mrkvovo-zázvorový krém pro úplné začátečníky Tuhle polévku zvládne opravdu každý. Přesto chutná výborně. A je zdravá :-)
15 min. 1 1
Veganské minestrone Tato hustá zeleninová polévka je skvělá možná právě proto, jak variabilní je její příprava.
30 min. 1 1
Zapečený plněný baklažán Dlouhé zimní večery si říkají o teplou večeři - plněné baklažány jsou jednoduché, rychlé a variabilní v možné náplni.
Předchozí článek:
3 chyby, které (zřejmě) děláte v kuchyni
Další článek:
Mohou být uzeniny zdravé? Naučte se poznat menší zlo