Pravda o špenátu. Opravdu je tak zdravý, jak nám tvrdili?

Už jako malí jsme věděli, že chceme-li mít svaly jako Pepek námořník, musíme tak i jíst. Opravdu je ale špenát takový zázrak? Ano. I když úplně z jiného důvodu, než si myslíte.

Chybí vám železo? Dejte si špenát! Tvrdili nám to to rodiče, doktoři i učitelé. A přesto jde o jeden z nejrozšířenějších mýtů o jídle vůbec.

Abychom ho vysvětlili, musíme se vrátit v čase až hluboko do 19. století. Psal se rok 1870, když německý vědec Erich von Wolf publikoval práci, ve které přišel s úžasným objevem:  špenát prý obsahuje neuvěřitelných 35 mg železa na 100 gramů!

Trvalo ještě mnoho desetiletí, než vědci přišli na malou, ale podstatnou chybu, kterou při tom udělal. Erich von Wolf totiž ve své studii zřejmě špatně umístil desetinnou čárku, a špenát tak ve skutečnosti obsahuje jen desetinu původně udávaného množství: tedy 3 mg na 100 g.

Zda za chybu mohl překlep sekretářky, nebo chyba v měření, není jasné. Mýtus o špenátu jako vynikající zásobárně železa ale přežil dodnes a nic na tom nemění ani fakt, že ve skutečnosti ho obsahuje přibližně stejné množství jako jakákoli jiná listová zelenina.

Věděli jste že...

… špenát není ideálním zdrojem železa i proto, že obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, která na sebe tuto minerání látku váže a zabraňuje jejímu správnému vstřebávání?

ČTĚTE TAKÉ: Brokolice může chutnat každému: rady, jak ji vařit i vybírat

Zázračné účinky špenátu

Pokud jste právě dospěli k závěru, že nám špenát vlastně k ničemu není, pak čtěte dál. I když neobsahuje tolik železa, kolik jsme mysleli, jde o super zdravou potravinu, která vám život usnadní v mnoha směrech.

-> Podporuje činnost vašeho srdce a snižuje riziko infarktu

-> V těhotenství napomáhá správnému vývoji plodu

-> Pomáhá vašim očím

-> Zlepšuje kvalitu vašich vlasů, nehtů i pleti

-> A dokonce příznivě podporuje duševní zdraví

Tajemství špenátu spočívá ve vysokém obsahu kyseliny listové, betakarotenu a vitaminů A a C.

Špenát v kuchyni

A jak si se špenátem poradit v kuchyni? Z jeho mražené varianty nemusíte připravovat jen klasický dušený špenát, ale také výbornou náplň do slaného těsta nebo vynikající zapečené brambory. Především špenátový protlak se skvěle hodí jako základ pro špenátovou polévku nebo krém.

Obzvlášť v teplých měsících roku ale určitě vyzkoušejte také čerstvý špenát. Využijete ho do salátů kombinovaných s čerstvou zeleninou nebo se sýry, do těstovin nebo jako doplněk k obloženým mísám.

Zkuste recepty se špenátem

15 min.
Kuřízek obráceně Kuřízek obráceně aneb Kuřecí řízek trochu jinak
60 min. 1
Risolino se špenátem a kuřecími trhanci Risolino - rýžový kolínka, použijeme je jako doplněk ke špenátu a kuřecím kouskům
20 min.
Bramborové knedlíky s uzeným a špenátem Bramborové knedlíky, plněné uzeným masem s dušeným špenátem
10 min. 1
Těstoviny s kuřecím masem, rajčátky a listovým špenátem další z poměrně snadných a rychlých receptů na těstoviny
45 min. 1
Kuřecí kapsa v kabátku Kuřecí kapsa plněná listovým špenátem, slaninou a zabalená v listovém těstě.
Předchozí článek:
Kokosový olej. Máme se ho bát? Jeho využití a účinky
Další článek:
Bulgur, kombinace chuti a zdraví. Uvaříte ho za pár minut