Kokosový olej. Máme se ho bát? Jeho využití a účinky

Málokterá potravina dokázala vzbudit takový rozruch jako právě kokosový olej. Pro jedny je zázračnou superpotravinou, která dokáže vyřešit vše od problémů se srdcem po celulitidu, pro jiné je obávaným strašákem kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin. Kde je pravda?

Kokosový olej je naprostý unikát. Obsahuje neuvěřitelných 92 % nasycených mastných kyselin (pro srovnání: olivový olej jich obsahuje kolem 20 %) — a v tom tkví kámen úrazu.

Právě nasycené tuky dodnes mnoho internetových článků označuje za původce obezity nebo srdečních chorob. Jenže jde o jeden z největších omylů v dějinách výživy vůbec.

Bez tuku budete tuční

Společně s bílkovinami a sacharidy jsou tuky jednou ze tří hlavních makroživin. Jako takové jsou naprosto nezbytné pro správné fungování našeho těla: podporují funkci buněk a celého hormonálního systému a naše tělo je potřebuje k tomu, aby dokázalo správné využít některé vitaminy, zodpovědné například za kvalitu vlasů a pleti.

Ze strachu, že „po tucích budeme tuční”, jsme je před pár desetiletími téměř vyřadili ze svého jídelníčku, což mělo fatální dopad na nás všechny — chybějící tuky jsme nahradili sacharidy, což vedlo k největší epidemii obezity v dějinách lidstva.

ČTĚTE VÍC: Vše, co byste měli vidět o tucích

Nasycené tuky: škodí, nebo prospívají?

Samozřejmě platí, že nejsou tuky jako tuky. Poučku, že „nenasycené tuky prospívají, zatímco ty nasycené škodí”, jste už určitě slyšeli. Je to ale trochu složitější.

Samotná konzumace nasycených tuků (v rozumné míře) vám neublíží. Problém spočívá v tom, že většina potravin, které nasycené tuky obsahují, má poměrně nízký obsah mikroživin, a mnoho dobrého nám tak nedává. Což rozhodně není případ kokosového oleje, který si navíc - je-li lisovaný za studena — zachovává i vitaminy A, C i E.

Vliv kokosového oleje na zdraví

  1. Pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého” cholesterolu, snižuje ten „špatný” a prospívá tak vašemu srdci.
  2. Mírně ředí krev a brání tak vzniku krevních sraženin, potažmo infarktu nebo mozkové příhody.
  3. Jde o přírodní antibiotikum, které pomáhá tělu bojovat i s viry a bakteriemi, zejména v období chřipek a nachlazení.
  4. Pomáhá při redukci váhy: déle se tráví a tělu dodává energii postupně. Jen pár lžíček oleje navodí pocit sytosti na několik hodin.

Využití kokosového oleje

V kuchyni

Na rozdíl od většiny ostatních rostlinných tuků kokosový olej se při vyšších teplotách nepřepaluje, hodí se tak k vaření, smažení i pečení. Skvělý je například při smažení palačinek, dodá jim příjemnou vůni a chuť.

 

Využít ho ale bez obav můžete i ve studené kuchyni: nebojte se ho namazat na toasty nebo ho přidat do salátu.

ČTĚTE VÍC: Které oleje se hodí do studené, a které do teplé kuchyně?

Kosmetické využití

Kokosový olej skvěle zvlhčuje a zvláčňuje kůži, jako tělový krém je proto nepřekonatelný. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se hodí ke zmírňování projevů lupénky, atopického ekzému nebo „obyčejné” suché kůže.

Především ženy ho milují i díky jeho zkrášlujícím účinkům: pomáhá bojovat s akné, striemi, povadlou kůží nebo vráskami. Nebojte se ho využít při přípravě pleťových masek a jako masážní nebo ochranný prostředek na kůži.

Skvěle poslouží také jako krém po opalování, při bělení zubů nebo jako součást vlasových zábalů.

Vyzkoušejte

10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
15 min. 1 1
Veganské minestrone Tato hustá zeleninová polévka je skvělá možná právě proto, jak variabilní je její příprava.
15 min. 2 1
Rajčatové rizoto Rychlá, velmi dobrá večeře, která zahřeje i pohladí
10 min. 1
Souvlaki s pečenou bramborou a tzatziki Jedna z variant populárního řecké špízu, velmi snadného na přípravu
Předchozí článek:
Ke smažení, nebo do salátu? Nejlepší oleje a jejich využití
Další článek:
Pravda o špenátu. Opravdu je tak zdravý, jak nám tvrdili?