Proč jíst 5 krát denně

Dodržování správného režimu příjmu potravy je nezbytně nutné pro správné fungování našeho těla. Na toto téma existují tisíce rad. Pojďme se nyní podívat na ty nejdůležitější body.

Už dlouhá léta se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. A samozřejmě je to pravda. Mnoho lidí snídani vynechává, ale právě tím, že se ráno nasnídáme, nastartujeme náš metabolismus a celé tělo. Zapomenout nesmíme ani na pití a pitný režim obecně. Doporučuje se vypít po probuzení sklenici vody. To vás nabije energií.

U snídaně je ale důležité dávat pozor, co snídáme. Ve velké oblibě jsou poslední dobou cereálie. Ovšem pozor, spousta z nich není vůbec tak zdravá, jak to vypadá, protože obsahují více cukru na úkor vlákniny a dalších prospěšných látek. Čtěte tedy složení a vybírejte pouze kvalitní produkty.

Dále se doporučuje dát si mezi snídaní a obědem lehčí svačinu, aby se metabolismus udržel v chodu. Totéž platí i pro odpolední svačinu. Obecně se doporučuje jíst pětkrát denně v menších dávkách, protože nárazové přejedení je nejlepší cestou k tomu, jak nabrat na váze.

Největším, a tedy hlavním jídlem dne, by měl být oběd. V některých zemích, například ve Velké Británii, to dělají opačně. Oběd mají malý, často i studený, a jako hlavní jídlo dne mají večeři. Z našeho pohledu to není zrovna ideální, protože večer už se doporučuje spíše lehčí strava. Také by se nemělo jíst těsně před spaním. Přejídání před spaním zbytečně zatěžuje žaludek, což povede k tomu, že by se vám špatně spalo. Důležitější ovšem je, že pokud tělu dodáte večer hodně energie v potravě a přes noc ji nijak nevydáte, ta přebytečná se rovnou uloží do tukových zásob – lidé, kteří jsou tedy přes noc fyzicky více aktivní, se větších večeří bát nemusí, my ostatní bychom se večer měli držet zkrátka. Večeře by měla přijít zhruba tři hodiny předtím, než se chystáte ulehnout ke spánku.

Jíst pravidelně je důležité zejména z toho pohledu, že pokud byste jedli nepravidelně a více najednou, mohlo by si to tělo vyložit jako krizový stav a začít si ukládat tuky.

A samozřejmě není důležité jen to, jak často jíte, ale také co přesně jíte. Strava musí být vyvážená a obsahovat všechny látky, které potřebuje naše tělo za den dostat.

Vyzkoušejte:

Exotická čočková polévka

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

Vepřová líčka na víně

Veganský teplý quinoový salát

Předchozí článek:
Mléko a mléčné výrobky
Další článek:
Koenzym Q10