Mléko a mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou obecně považovány za jedny z nejzdravějších věcí, které by rozhodně neměly v našem jídelníčku chybět. Řadíme mezi ně nejen mléko, ale také máslo, sýry, smetanu, jogurty či tvaroh.

Mléčné výrobky dělíme podle zdroje mléka, ze kterého jsou vyrobeny. Asi nejběžnější je mléko kravské, které seženeme prakticky všude. Kravské mléko obsahuje mnoho bílkovin a dobře stravitelného tuku. Mléčný cukr, který se stará o přirozeně sladkou chuť mléka, má vysokou energetickou hodnotu a podporuje trávení. Největší doménou mléka je ale vápník, kterého má okolo jednoho gramu na litr, a který potřebujeme pro správný rozvoj kostí a zubů.

Dalším typem je kozí mléko, které je méně obvyklé a zpravidla i dražší. To je lépe stravitelné a má lepší hodnoty prospěšných látek. Obsah vápníku je také mnohem vyšší. Doporučuje se jako vhodná prevence před nemocemi. Působí velmi dobře při léčení kožních nemocí.

Specialitou je pak mléko ovčí, které v běžném obchodě jen tak nenajdete. Obsahuje vysoké množství bílkovin, a ačkoliv je tučnější než mléko kravské, tak obsahuje mnohem více vitamínů. Například doporučenou denní dávku vitamínu B12 získáte vypitím pouhých dvou deci ovčího mléka.

Někteří lidé ale mohou mít s konzumací mléka problémy. Nejčastější poruchou je v tomto případě intolerance laktózy (mléčného cukru). Z přírodního hlediska to není nic zvláštního, protože mléko zamýšlela příroda pouze jako potravu pro kojence. Dá se ale řešit, když si koupíte speciální bezlaktózové mléčné výrobky. U některých kojenců se může objevit alergie na mléko. Tedy ne na mléko jako takové, ale na bílkovinu v kravském mléku.

Mléko a mléčné výrobky dělíme na nízkotučné, polotučné a plnotučné. Odtučněné mléko ale nemá na tělo žádný reálný pozitivní vliv. Doporučuje se pouze pokud máte problémy s vysokou hladinou cholesterolu. V opačném případě je vhodné mléko polotučné i plnotučné, protože vápník, pro jehož obsah je mléko tak ceněno, nějaký tuk pro vstřebání do těla zkrátka potřebuje.

Vyzkoušejte:

Panna cotta s malinami a karamelem

Tvarohový dort s malinovým coulis

Pohanková kaše

Vepřové nudličky v nivové omáčce
Předchozí článek:
9 zázraků přírodního medu. Jak ho poznat?
Další článek:
Proč jíst 5 krát denně