Studené polévky chutnají i osvěží. Uvařte si gazpacho, tarator i nejslavnější pórkový krém na světě

V horkých letních dnech vám jen máloco udělá tak dobře jako osvěžující studená polévka. Ještě nikdy jste žádnou neochutnali? Nebojte se experimentovat, studené polévky vám v létě dodají přesně to, co potřebujete. A nezašpiníte při nich skoro žádné nádobí.

Osvěžující, zeleninové a plné vitaminů. Není divu, že k nám letní studené polévky přišly ze Středomoří, kde o letních vedrech i zdravé stravě vědí snad všechno.

Chcete se inspirovat? Vyzkoušejte ty nejlepší ze studených polévek. Vybrali jsme pro vás 3 nejchutnější recepty z celé Evropy.

 

Gazpacho, zeleninová bomba

Gazpacho je legendou mezi studenými polévkami. Má takovou pověst, že pronikla dokonce i do popkultury (vzpomínáte na Červeného trpaslíka? :-) ). Nepotřebujete k ní nic jiného než zeleninu, hrnec a ponorný mixér - a hotové Španělsko na talíři je na světě.

Potřebujete: 1 kg rajčat, salátovou okurku, červenou papriku, 2 stroužky česneku, menší červenou cibuli, olivový olej, půlku chilli papričky, červený vinný ocet nebo limetkovou šťávu, sůl a bylinky (například oregano nebo estragon), bílý toastový chléb.

Jak na to: Rajčata na špičce nakrojte do křížku, vhoďte je asi na 20 vteřin do vroucí vody, prudce zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte je. Zbavte je tuhých kousků kolem stopky a semínek a čistou stěnovou dužinu vložte do mixeru.

Okurku oškrábejte, rozkrojte podélně napůl a lžící zbavte semínek. Nakrájejte ji na kousky, stejně jako očištěnou papriku, cibuli a česnek. Všechno přidejte k rajčatům. Do mixéru přidejte i dva plátky toastového chleba, který jste předtím nechali namočit ve vodě, podle chuti přidejte i bylinky a kousek chilli papričky.

Postupně přidávejte olivový olej a rozmixujte dohladka. Dochuťte trochou soli a octa nebo limetkovou šťávou. Vše nechte vychladit v lednici. Při podávání polévku dozdobte čerstvou zeleninou nakrájenou na drobno, kterou jste smíchali s trochou olivového oleje. Posypte opečenými krutony z bílého toastu.

Tarator: chuť Balkánu

Vítejte na Balkáně! Tarator se dnes nejčastěji vaří v Bulharsku, Albánii, Srbsku i dalších zemích. A chutná skvěle.

Potřebujete: 750 g bílého jogurtu, salátovou okurku, š stroužky česneku, sůl, trochu nasekaného kopru, olivový olej a pár nasekaných vlašských ořechů.

Jak na to: Oloupejte okurku, nakrájejte nadrobno, osolte a přidejte jogurt. Vmíchejte drcený česnek a nasekaný kopr. Poku chcete, nařeďte vodou, ale pozor, polévka by neměla být příliš řídká, pravděpodobně bude stačit vod z okurky.

Tarator nechte odležet a vychladit. Při podávání dozdobte sekanými ořechy, snítky kopru a zakápněte olivovým olejem.

Vichyssoise: nejslavnější pórková polévka na světě

Stejně jako ke Španělsku patří gazpacho a k Balkánu zase tarator, ve slunné Francii si léto neumí představit bez vichysoisse - snad nejslavnější pórkové polévky na světě. Většinou se podává zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale klidně si ji můžete ohřát.

Potřebujete: 50 g másla, cibuli, bílou část ze 4 středních pórků, 700 g brambor, 1,5 litru kuřecího vývaru, 250 ml 12% smetany, sůl a čerstvě mletý pepř.

Jak na to: Cibuli nakrájejte najemno, pórek na kolečka a oloupané brambory na kostičky. Cibuli a pórek osmahněte v hrnci na másle. Pozor, zelenina nesmí ztmavnout.

Přidejte kuřecí vývar, polévku přiveďte k varu a přidejte brambory. Uvařte doměkka, po zchladnutí rozmixujte dohladka a dochu'’te solí a pepřem. Krém poté nechte vychladit v lednici.

Krátce před podáváním vmíchejte smetanu - a hotovo! Dobrou chuť :-)

Vyzkoušejte i klasické teplé polévky

20 min.
Mrkvovo-zázvorový krém pro úplné začátečníky Tuhle polévku zvládne opravdu každý. Přesto chutná výborně. A je zdravá :-)
120 min. 1
Tafelspitz aneb vařené hovězí se zeleninou
Předchozí článek:
Zatočte se závislostí na soli. 5 tipů, jak na to
Další článek:
3× jednoduchá domácí zmrzlina. A bez zmrzlinovače!