Hovězí dušené na skořici

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 90 minut
Celkově: 240 minut
Byť to může pro někoho znít nezvykle, vůně skořice doplní nádherně plnou chuť masa a sušených rajčat - ochutnáte sami.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2523 KJ
tuky
37 g
bílkovina
34 g
sacharidy
27 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
vláknina
1 g
cukry
1 g
draslík
292 mg
hořčík
65 mg
fosfor
55 mg
vápník
51 mg
cholesterol
24 mg
mangan
12 mg
železo
8 mg
sodík
7 mg

Ingredience

  • 600 g hovězího masa
  • 300 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • pepř
  • 1 ks kůry skořice
  • 40 g máslo

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, cca 3 na porci, osolíme a opepříme. Dáme do misky, zalijeme červeným vínem a necháme dvě hodiny uležet.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky. Z rajčat vycedíme olej a odložíme si ho stranou.
  3. Polovinu rajčat nasekáme na drobno, zbytek necháme vcelku.
  4. V kastrolu rozpálíme na středním ohni olej z rajčat, nasypeme cibuli a opečeme do zlatova.
  5. Maso vybereme z vína, zlehka osušíme ubrouskem a přidáme k cibuli. Opečeme do hněda. Přidáme skořici, lžící protlaku a ještě chvilku opékáme. Vložíme nasekaná i přepůlená rajčata a podlijeme vínem, ve kterém se maso marinovalo.
  6. Dále přilejeme část horkého hovězího vývaru (pokud nemáme hovězí, alespoň zeleninový) - jen aby byla hladina vývaru o něco málo výš než maso.
  7. Přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme pod pokličkou, za občasného míchání a podlévání vývarem, zvolna vařit do měkka. Což může trvat hodinu a půl až dvě hodiny. Záleží na mase. Až je maso měkké, zamícháme do omáčky studené máslo na zjemnění a současně zahuštění.
  8. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě můžeme přidat malou lžičku cukru.
  9. Podáváme se zelenou petrželkou a dobrými těstovinami. Já použil domácí tagliatelle.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.