Pečené vepřové maso s hráškovým pyré s mátou

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 90 minut
Dozlatova upečené maso, sladký hrášek s voňavou mátou - to se neomrzí

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3017 KJ
tuky
50 g
bílkovina
41 g
mononenasycené mastné kyseliny
25 g
sacharidy
21 g
nasycené mastné kyseliny
16 g
polynenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
2 g
draslík
1,223 g
lepek
1 g
sůl
1 g
fosfor
312 mg
vápník
262 mg
cholesterol
172 mg
hořčík
165 mg
sodík
162 mg
železo
10 mg
zinek
7 mg
mangan
2 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 400 g mraženého hrášku
  • 50 g másla
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • hrst máty
  • Pečené vepřové

  • 800 g vepřové krkovice ( nebo plece )
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1/2 polévkové lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Připravíme si hrášek:
    1. Hrášek zalijem trochou horké vody nebo lépe kuřecího vývaru.
    2. Dochutíme solí a pepřem, rozmixujeme tyčovým mixerem.
    3. Na závěr přidáme nasekanou mátu a pár kapek citronové šťávy.

Pečené vepřové:

  1. Vepřové maso - v tomto receptu je použita plec, ovšem můžeme péci i z boku či krkovice - nakrájíme na větší kostky, cca 2 na porci.
  2. Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme nasekaný česnek a na proužky nakrájenou cibuli. Promícháme a necháme odležet, ideálně přes noc v lednici, ale alespoň 1 hodinu.
  3. Maso přendáme se vším, v čem bylo naloženo na pekáček, před tím, než dáme maso do trouby, necháme ho půl hodinky při pokojové teplotě.
  4. Přidáme lžíci sádla a dáme péci - 160 °C 40 minut pod pokličkou.
  5. Pokličku odstraníme. Maso otočíme, zvedneme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších deset minut. Zase obrátíme a pečeme dalších deset minut. Občas přelijeme výpekem a tento postup opakujeme, dokud maso není měkké a upečené do zlatova. Poklička nám pomohla, aby maso dříve změklo a nevysušilo se a pečení bez pokličky při vyšší teplotě dodá masu barvu a kůrčičku.
  6. Až je maso měkké, odděláme ho stranou a udržujeme v teple - přikryté.
  7. Výpek z pekáčku stěrkou přemístíme do kastrolku, případně, což je asi lepší verze - přemístíme pekáček na sporák na střední oheň, šťávu vydusíme až zůstane jen sádlo, nasypeme trochu hladké mouky, dobře zarestujeme do hněda.
  8. Zalijeme trochou studené vody, raději méně a postupně přidávat jak to houstne. Za stálého míchání přivedem k varu, ochutnáme, popřípadě dosolíme. Pár minut provaříme a máme parádní šťávičku s chutí pečeného masa. Lze to samozřejmě i bez mouky, jen přidáním vody a odglazováním, čili odvařením napečenin.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat