Gratinovaná brokolice se sýrem

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 5 minut
Vaření: 20 minut
Gratinovaná brokolice se sýrem - vegetariánské jídlo, které dokáže uspokojit i masožravce

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1528 KJ
bílkovina
23 g
sacharidy
21 g
tuky
20 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
vláknina
7 g
mononenasycené mastné kyseliny
6 g
cukry
2 g
draslík
1,308 g
lepek
1 g
vápník
718 mg
fosfor
539 mg
hořčík
99 mg
cholesterol
77 mg
sodík
64 mg
železo
5 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 2 brokolice
  • 30 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 200 g goudy
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Připravíme si bešamel:

    1. Rozpustíme máslo v kastrolu a přisypeme hladkou mouku..připravíme světlou zásmažku..
    2. Do té na mírném plameni postupně přiléváme mléko ..neustále mícháme.. omáčka docela rychle houstne, je potřeba míchat, aby se nepřichytila....přivedeme k varu a zvolna, opět za neustálého míchání necháme probublávat 10 minut, dokud cítíme v chuti mouku..
    3. Na závěr nastrouháme špetku muškátového oříšku, přisolíme, opepříme a nasypeme asi polovinu nastrouhaného sýru.
  2. A jdeme na brokolici:

    1. Brokolici rozebereme na růžičky a vložíme do osolené vařící vody.
    2. Vaříme jen pár minut, aby zůstala uprostřed křupavá. Z vařící vody vytáhneme a hodíme do ledové na schlazení, v podstatě tzv blanšírujeme.
    3. Brokolici vyndáme z vody a papírovým ubrouskem osušíme.
    4. Dáme na pekáček, zalijeme připraveným bešamelem a posypeme zbytkem sýru.
    5. Dáme do trouby na 10 minut při 190 °C.
    6. Zapečeme do zlatova.
  3. Podávat můžeme s bramborami nebo bílým pečeivem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.