Datlovo batátové brownies

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 16
Příprava: 25 minut
Vaření: 20 minut
Extra vláčné, veganské, plné energie - brownies ze sladkých brambor osvěží váš arsenál sladkých receptů a obohatí ho o vitamín A!
Krájejte na klasické brownies čtverečky
Dozdobte třeba kousky čokolády
K umixovaným batátům a datlím přimíchejte zbytek
Směs uhladťe do pekáčku nebo na plech
Batáty oloupejte a nakrájejte

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
392 KJ
sacharidy
13 g
tuky
3 g
bílkovina
2 g
vláknina
2 g
cukry
2 g
draslík
42 mg
fosfor
10 mg
vápník
8 mg

Ingredience

  • 2 velké batáty (cca 600g)
  • 100 g pohankové mouky
  • 70 g mletých mandlí
  • 10 ks velkých datlí medjool
  • 4 lžíce raw kakaa (nepraženého)
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 2 lžičky nepražených drcených kakaových bobů
  • špetka soli
  • 0,04l třtinového rumu (není nutné)
  • trochu vegan čokoládových kousků (na ozdobu)

Nástroje

    mixér
  1. Oloupejte batátům slupku a nakrájejte je na stejné, cca 2cm velké kousky.
  2. Takto nakrájené je dejte do hrnce na pařák a vařte doměkka přibližně 20 minut. Měly by se krásně rozpadat.
  3. Během vaření brambor si vypeckujte datle.
  4. Uvařené brambory mixujte s datlemi dohladka. Vznikne vám úžasně voňavá krémová směs.
  5. Ve větší míse promíchejte rozmixované brambory, datle i zbytek ingrediencí - mandle, mouku, kakao, sůl.
  6. Doslaďte javorovým sirupem (můžete použít i jiné sladidlo - agávový sirup, med - pokud netrváte na veganské variantě). Pro zpestření a vůni můžete přidat cca. dvě lžíce karibského rumu.
  7. Důkladně směs promíchejte špachtlí.
  8. Vyhřejte troubu na 180°C.
  9. Menší plech si zlehka vymažte olejem a vyložte pečícím papírem - bude vám lépe držet na plechu. Směs je lepkavá a trochu hůře se s ní pracuje. 10. Naplňte plech směsí a jemně ji uhlaďte dorovna. Pečte přibližně dvacet minut. Klasické brownies by měly být na povrchu propečené a uvnitř jemně mazlavé. Dejte si pozor, abyste je nepřepekli, bylo by škoda, aby byly vysušené.
  10. Jakmile je upečeno, vyndejte i s pečícím papírem z plechu a nechejte chládnout na mřížce aspoň deset minut. Dozdobte čokoládovými kousky.
  11. Po vychladnutí krájejte na klasické brownies čtverečky a nechejte si chutnat.

Pozn.:

  • Směs datlí a batátů je skvělou kombinací plnou energie a zdravých živin. Obsahuje hodně vlákniny, je přirozeně sladká (ale ne příliš kalorická). Batáty jsou také známé pro vysoký obsah provitamínu A. Ne každá upečená sladkost tak musí být vyrobená z bílé mouky a cukru, kombinace, která vašemu tělu nic nepřinese. Dejte si tyto brownies bez výčitek jako výživný zdravý pamlsek nebo sladkou snídani.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat