Dýňové špízy s tymiánovým vepřovým

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 20 minut
Vaření: 35 minut
Celkově: 755 minut
Sezóna dýní ještě nekončí - pečená s masem je vynikající
Dýně je hravá a je radost s ní pracovat
Dýňové špízy s tymiánovým vepřovým
Kdo nechce maso napichovat, může péct jen tak
Máslový dýně - podzim v kuchyni
Máslová dýně je pro pečení ideální
Přebytečnou upečenou dýni smíchejte s kuskusem.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2580 KJ
bílkovina
42 g
tuky
39 g
sacharidy
21 g
polynenasycené mastné kyseliny
7 g
cukry
4 g
vláknina
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
sůl
1 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
vápník
97 mg
draslík
70 mg
fosfor
51 mg
hořčík
43 mg
sodík
5 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 1/2 máslové dýně
  • 400 g vepřové kotlety BK
  • 2 cibule
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na naložení masa
  • 2 lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce oleje na pečení (vynikající je z lískových ořechů)
  • sůl
  • pepř

Nástroje

    Kovové jehly na špízy
  1. Sezóna dýně ještě nekončí. Dnes můžete vařit třeba dýni máslovou.
  2. Maso nakrájíme na stejně velké kostky, promícháme v oleji a tyminánu. Necháme odležet (nejlépe přes noc).
  3. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a rozdělíme na jednotlivé plátky.
  4. Dýni rozpůlíme. Polovinu uschováme a z druhé poloviny krájíme cca centimetrové plátky.
  5. Plátky zbavíme kůry (loupe se lépe po malých kouscích než celá půlka - postupujte tak, jak se vám bude pracovat lépe) a nakrájíme na menší kousky o velikosti masa.
  6. Na připravené jehly postupně střídavě napichujeme maso, cibuli a dýni.
  7. Pokud nemáte kovové jehly, můžete péct ingredience bez napichování v pekáčku. Budou chutnat stejně dobře! (Na špejle se dýně bohužel kvůli své tvrdosti napichuje dost obtížně)
  8. Vložíme do zapékací misky nebo pekáčku.
  9. Zbylé kousky dýně a cibule přiložíme ke špízům do pekáčku.
  10. Zlehka zakápneme ořechovým olejem, přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° cca 30 minut, dokud není maso měkké. Alespoň jednou maso přelijeme vzniklým výpekem - pokud je ho málo, můžeme zlehka podlít teplou vodou.
  11. Jakmile je maso měkké, sejmeme alobal a zlehka sezhora dogrilujeme - přibližně 5 minut.

Jako příloha dobře poslouží snadný a rychlý kuskus. V lahodnou delikatesu ho proměníte velmi jednoduše. Zbytky upečené dýně z pekáčku do vodou zalitého kuskusu rozmačkejte vidličkou. Získá lahodnou barvu i chuť - a lze ho takto jíst i samostatně, teplý nebo studený. Dobrou chuť!


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.