Segedínský guláš
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4495 KJ
- tuky
- 81 g
- bílkovina
- 44 g
- sacharidy
- 40 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 27 g
- nasycené mastné kyseliny
- 27 g
- vláknina
- 6 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 6 g
- cukry
- 3 g
- lepek
- 1 g
- sodík
- 707 mg
- draslík
- 685 mg
- cholesterol
- 170 mg
- vápník
- 129 mg
- hořčík
- 74 mg
- fosfor
- 71 mg
- zinek
- 6 mg
- železo
- 4 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 600 g vepřové plece
- 300 g prorostlého vepřového boku
- 100 g vepřového sádla
- 2 velké cibule
- 4 bobkové listy
- 3 polévkové lžíce sladké mleté papriky
- 800 ml hovězího vývaru (nebo vody)
- 600 g kysaného zelí
- celý kmín
- sůl
- 50 g hladké mouky
- ocet
- trochu cukru (dle chuti)
- 150 g zakysané smetany
Postup:
- Vepřové maso nakrájíme na kostky - cca 3 na porci. Osolíme, opepříme a okmínujeme.
- Do kastrolu na střední plamen dáme na sucho opražit špetku kmínu a po chvilce přidáme sádlo.
- Nakrájenou cibuli vhodíme do hrnce s polovinou rozehřátého sádla, lehce osolíme, přidáme divoké koření a opečeme do zlatohněda.
- Vložíme maso, zamícháme a společně restujeme do té doby, než se šťáva, kterou maso pustí, vydusí a tuk vystoupá.
- Ztlumíme plamen, nasypeme sladkou papriku, zamícháme ji s tukem a masem, krátkou chviličku lehce zarestujeme - opravdu krátkou a na mírném plameni, aby nezhořkla.
- Zalijme cca 500ml horkého vývaru, přivedeme k varu a zvolna vaříme do měkka.
- Hotové maso vyjmeme do misky a přiklopíme pokličkou nebo talířem.
- Do šťávy přidáme vycezené kysané zelí - část nálevu si můžeme nechat na případné dochucení.
- Cca 10 - 15 minut povaříme do měkka.
- Mezitím si ze zbytku sádla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou rozšleháme ve zbytku studeného vývaru (u jíšky platí, že aby se nám neudělaly hrudky, je třeba horkou jíšku rozmíchat ve studeném vývaru či vodě a obráceně).
- Až je zelí téměř měkké, vlijeme k němu rozšlehanou jíšku, přivedeme k varu a necháme zvolna ještě 10 minut probublávat - mícháme ode dna, aby se šťáva se zelím nepřichytla.
- Přidáme dle chuti sůl, pepř, ocet, můžeme i lehce přisladit nebo přidat trochu nálevu ze zelí.
- Ještě předtím, než do guláše vrátíme maso, rozšleháme v něm zakysanou smetanu.
- Podáváme s houskovými knedlíky.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Dýňový krém
Znojemská hovězí pečeně
Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší
Poctivý rebarborový koláč s jahodami
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.