Segedínský guláš

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
Tradiční a všem známý gulášek se zelím a zakysanou smetanou, dobrota kterou zvládnete s troškou praxe

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4495 KJ
tuky
81 g
bílkovina
44 g
sacharidy
40 g
mononenasycené mastné kyseliny
27 g
nasycené mastné kyseliny
27 g
vláknina
6 g
polynenasycené mastné kyseliny
6 g
cukry
3 g
lepek
1 g
sodík
707 mg
draslík
685 mg
cholesterol
170 mg
vápník
129 mg
hořčík
74 mg
fosfor
71 mg
zinek
6 mg
železo
4 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 600 g vepřové plece
  • 300 g prorostlého vepřového boku
  • 100 g vepřového sádla
  • 2 velké cibule
  • 4 bobkové listy
  • 3 polévkové lžíce sladké mleté papriky
  • 800 ml hovězího vývaru (nebo vody)
  • 600 g kysaného zelí
  • celý kmín
  • sůl
  • 50 g hladké mouky
  • ocet
  • trochu cukru (dle chuti)
  • 150 g zakysané smetany

Postup:

  1. Vepřové maso nakrájíme na kostky - cca 3 na porci. Osolíme, opepříme a okmínujeme.
  2. Do kastrolu na střední plamen dáme na sucho opražit špetku kmínu a po chvilce přidáme sádlo.
  3. Nakrájenou cibuli vhodíme do hrnce s polovinou rozehřátého sádla, lehce osolíme, přidáme divoké koření a opečeme do zlatohněda.
  4. Vložíme maso, zamícháme a společně restujeme do té doby, než se šťáva, kterou maso pustí, vydusí a tuk vystoupá.
  5. Ztlumíme plamen, nasypeme sladkou papriku, zamícháme ji s tukem a masem, krátkou chviličku lehce zarestujeme - opravdu krátkou a na mírném plameni, aby nezhořkla.
  6. Zalijme cca 500ml horkého vývaru, přivedeme k varu a zvolna vaříme do měkka.
  7. Hotové maso vyjmeme do misky a přiklopíme pokličkou nebo talířem.
  8. Do šťávy přidáme vycezené kysané zelí - část nálevu si můžeme nechat na případné dochucení.
  9. Cca 10 - 15 minut povaříme do měkka.
  10. Mezitím si ze zbytku sádla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou rozšleháme ve zbytku studeného vývaru (u jíšky platí, že aby se nám neudělaly hrudky, je třeba horkou jíšku rozmíchat ve studeném vývaru či vodě a obráceně).
  11. Až je zelí téměř měkké, vlijeme k němu rozšlehanou jíšku, přivedeme k varu a necháme zvolna ještě 10 minut probublávat - mícháme ode dna, aby se šťáva se zelím nepřichytla.
  12. Přidáme dle chuti sůl, pepř, ocet, můžeme i lehce přisladit nebo přidat trochu nálevu ze zelí.
  13. Ještě předtím, než do guláše vrátíme maso, rozšleháme v něm zakysanou smetanu.
  14. Podáváme s houskovými knedlíky.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.