Pečené vepřové s glazovanými cibulkami

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Celkově: 20 minut
pečené maso, kyselé cibulky a bramborová kaše se sladkou karotkou - jednoduše skvělé

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3548 KJ
sacharidy
69 g
bílkovina
45 g
tuky
42 g
cukry
21 g
nasycené mastné kyseliny
18 g
vláknina
6 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
sůl
2 g
draslík
1,499 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
271 mg
vápník
179 mg
cholesterol
128 mg
hořčík
108 mg
sodík
100 mg
železo
6 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 600g brambory
  • 400g mrkev
  • 100ml smetana
  • 50g máslo
  • sůl
  • Pečené vepřové

  • 800 g vepřové krkovice ( nebo plece )
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1/2 polévkové lžíce hladké mouky
  • Glazované cibulky

  • 400 g nakládaných cibulek
  • 50 g hnědého cukru
  • 50 ml balsamikového octa
  • tymián
  • sůl

Postup:

    1. Bramborová kaše s karotkou:
  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě do měkka.. Mrkev oloupeme a překrájíme na silnější kolečka.
  2. Mrkev uvaříme s trochou másla v menším množství osolené vody taky do měkka.
  3. Vodu z mrkve zcedíme, přidáme polovinu másla apolovinu smetany a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka.
  4. Do zcezených brambor dáme zbylou polovinu másla a smetany a ručě, metličkou ušleháme.
  5. Vmícháme rozmixovanou mrkev a dochutíme solí.
  6. Hustotu pyré můžeme redukovat přidáním smetany.

Pečené vepřové:

  1. Vepřové maso - v tomto receptu je použita plec, ovšem můžeme péci i z boku či krkovice - nakrájíme na větší kostky, cca 2 na porci.
  2. Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme nasekaný česnek a na proužky nakrájenou cibuli. Promícháme a necháme odležet, ideálně přes noc v lednici, ale alespoň 1 hodinu.
  3. Maso přendáme se vším, v čem bylo naloženo na pekáček, před tím, než dáme maso do trouby, necháme ho půl hodinky při pokojové teplotě.
  4. Přidáme lžíci sádla a dáme péci - 160 °C 40 minut pod pokličkou.
  5. Pokličku odstraníme. Maso otočíme, zvedneme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších deset minut. Zase obrátíme a pečeme dalších deset minut. Občas přelijeme výpekem a tento postup opakujeme, dokud maso není měkké a upečené do zlatova. Poklička nám pomohla, aby maso dříve změklo a nevysušilo se a pečení bez pokličky při vyšší teplotě dodá masu barvu a kůrčičku.
  6. Až je maso měkké, odděláme ho stranou a udržujeme v teple - přikryté.
  7. Výpek z pekáčku stěrkou přemístíme do kastrolku, případně, což je asi lepší verze - přemístíme pekáček na sporák na střední oheň, šťávu vydusíme až zůstane jen sádlo, nasypeme trochu hladké mouky, dobře zarestujeme do hněda.
  8. Zalijeme trochou studené vody, raději méně a postupně přidávat jak to houstne. Za stálého míchání přivedem k varu, ochutnáme, popřípadě dosolíme. Pár minut provaříme a máme parádní šťávičku s chutí pečeného masa. Lze to samozřejmě i bez mouky, jen přidáním vody a odglazováním, čili odvařením napečenin.

Glazované cibulky:

  1. V kastrolu svaříme cukr s pár kapkami vody, balsamikovým octem, snítkou tymiánu a špetkou soli. Směs vaříme až do konzistence sirupu.
  2. Přidáme cibulky bez nálevu a společně pomalu povaříme cca 15 - 20 minut.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat