Losos s listovým špenátem a pečenými bramborami

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Výborná, nenáročná večeře, kterou svou partnerku rozhodně nadchnete

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
99199 KJ
bílkovina
3996 g
tuky
715 g
sacharidy
56 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
mononenasycené mastné kyseliny
9 g
vláknina
7 g
draslík
2,056 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
fosfor
381 mg
vápník
141 mg
hořčík
129 mg
cholesterol
61 mg
sodík
35 mg
železo
6 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

    Steak z lososa

  • 800 g losos filet s kůží
  • 80g máslo
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Pečené brambory s rozmarýnem

  • 1 kg brambor
  • 1/2 lžíce sádla (popřípadě oleje)
  • 4 stroužky česneku
  • rozmarýn
  • sůl
  • Listový špenát

  • 4 hrsti listového špenátu ( ideální baby)
  • 2 šalotky (nebo třeba 1menší bílá cibule)
  • 3 stroužky česneku
  • 20g máslo
  • olivový olej

Postup:

Steak z lososa:

  1. Filet z lososa nakrájíme na čtyři stejné porce, osolíme opepříme a necháme chvilku odpočinout.
  2. Mezitím rozpálíme pánev na středním ohni a dáme pár kapek olivového oleje.. (popřípadě můžeme olej vetřít do kůže lososa a na pánev nedávat nic.)
  3. Lososa položíme na středně rozpálenou pánev kůží dolů, protože pečeme rybu na kůži, přidržíme ji chvilku obracečkou, ohěň ztlumíme a pomalu opékáme, dokud kůže není do zlatohněda..Do té doby neobracíme..potom lososa opatrně obrátíme. Vložíme kousek studeného másla(pokud máme snítku tymiánu, přihodíme k máslu - dodá voňavé aroma) a až začne pěnit, přelijeme několikrát touto pěnou polévkovou lžící lososa, tzv glazujeme..
  4. Z druhé strany opékáme už jen krátkou chviličku - nesmíme rybu přetáhnout.
  5. Musí být jakoby lehce do růžova, aby zůstal šťavnatý. Chuťový rozdíl mezi rybou šťavnatou a vysušenou je propastný.
  6. Hotový steak přendáme na talíř a necháme minutku vydechnout. Můžeme pokapat citronovou šťávou. Nebo s nočkem creme - fraiche třeba.

  7. Druhý způsob:

  8. Lososa opečem na kůži více zprudka, kratší dobu cca 1 minutu.
  9. Přendáme na pekáček°, na každý kousek dáme tenký plátek omytého citronu, na ten položíme kousek másla a třeba, jestli máme snítku tymiánu a vložíme do předehřáté trouby.
  10. Pečeme na 190 °C 6 - 8 minut, v závislosti na výšce steaku - než to vychytáte, je lepší rybu vytáhnout dříve a popřípadě dopéct. Nejvíc rybě ublížíte, když ji moc vysušíte. Výška steaků se může poměrně lišit a každá trouba peče jinak - časy jsou tedy orientační.
  11. Bylinky na lososa můžeme dát prakticky jakékoliv nám chutnají. Tymián, šalvěj, ale i rozmarýn, oregáno.
  12. Ovšem i losos bez bylinek je výborný.

Pečené brambory s rozmarýnem:

  1. Brambory pečlivě umyjeme a i se slupkou nakrájíme na čtvrtky.
  2. Osolíme,přidáme snítku rozmarýnu , neoloupaný česnek rozpůlíme.
  3. Promícháme s rozpuštěným sádlem.
  4. Dáme péct při teplotě 170°C po dobu 30 až 40 minut do zlatova.

Listový špenát:

  1. Špenátové listy omyjeme a osušíme.
  2. Ve větší pánvi rozpustíme máslo s troškou olivového oleje a vhodíme na tuk rozmáčknutý česnek a jak to jen dovedeme, nadrobno nasekanou šalotku.
  3. Opečeme do skleněna, můžeme mírně do zlatova, ovšem hlavně česnek nespálit.
  4. Začneme přihazovat špenát. Může se nám zdát, že čtyři hrsti jsou mnoho, ale uvidíte sami, co vám nakonec zůstane :)
  5. Zvýšíme plamen na max a za stálého míchání restujeme špenát do zavadnutí.
  6. Osolíme, opepříme a pokud nechceme na talíři zelenou šťávu, kterou pustí, těsně před podáváním na talíř, přeložíme kleštěmi nebo děrovanou naběračkou na jiný talíř pokrytý přeloženými papírovými utěrkami. Přebytečná šťáva se odsaje a nerozteče se po talíři. Pokud ho ovšem připravujete třeba jen se špeclemi, šťáva bude naopak vítána.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.