Exotická polévka z řepy
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 549 KJ
- sacharidy
- 11 g
- tuky
- 7 g
- bílkovina
- 4 g
- cukry
- 3 g
- vláknina
- 2 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- fosfor
- 1,888 g
- draslík
- 1,689 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- hořčík
- 941 mg
- vápník
- 328 mg
- sodík
- 73 mg
- železo
- 27 mg
- měď
- 5 mg
- mangan
- 4 mg
Ingredience
- 150 g červené řepy (3 kusy lze i předvařené)
- 4 středně velké brambory
- 200 ml kokosového mléka
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- lžička chilli
- lžička lahůdkového droždí
- sůl
- pepř
- 50 g semínek (směs semínek sezamové, chia, ...)
Nástroje
-
tyčový mixér
Postup:
- Řepu omyjeme a i se slupkou vložíme na plech. Pečeme v troubě na 200°C přibližně hodinu (v případě, že máme řepu předvařenou, můžeme vynechat).
- Brambory oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky a vaříme v jemně osolené vodě doměkka (cca 15-20 minut).
- Po uvaření scedíme - přibližně 2 dcl vody můžeme ponechat na následné doředení polévky.
- Upečenou řepu necháme trochu vychladnout a poté ji oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Do hrnce s bramborami přidáme řepu a zakapeme šťávou z jednoho citrónu.
- Přidáme rozmačkaný česnek, chilli, lahůdkové droždí, sůl a pepř.
- Nakonec přilijeme kokosové mléko a mixujeme dohladka. Vznikne směs jiskřivé růžové barvy.
- Na pánvi si nasucho opražíme směs semínek dle chuti.
- Polévku ohřejeme na ideální teplotu a můžeme podávat zasypanou směsí semínek.
- Pokud se nám polévka zdá příliš hustá, můžeme ji doředit slitou vodou z brambor do požadované konzistence.
- Řepa je skvělý zdroj vitamínu C, který nám chybí hlavně v zimě a předjaří. Dá se dlouze skladovat, pokud ji tedy máte dostatek, můžete zaměnit její typické české využití v kompotu za tuto skvělou hustou polévku. Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Pečená kačena s červeným zelím a bramborovými šiškami
Rizoto s liškami
Vepřová játra na roštu
Vyspaná fermentovaná ovesná kaše
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.