Exotická polévka z řepy

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
Tato zářivá polévka vás přesvědčí, že barvy do kuchyně patří, stejně tak jako jistá dávka extravagance.
Červená řepa má v sobě vysoké množství vitamínu C
Tyčovým mixérem vše důkladně rozmixujte dohladka
Exotická polévka z řepy
Polévka láka svou barvou všechny v okolí

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
549 KJ
sacharidy
11 g
tuky
7 g
bílkovina
4 g
cukry
3 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
vláknina
2 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
fosfor
1,888 g
draslík
1,689 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
hořčík
941 mg
vápník
328 mg
sodík
73 mg
železo
27 mg
měď
5 mg
mangan
4 mg

Ingredience

  • 150 g červené řepy (3 kusy lze i předvařené)
  • 4 středně velké brambory
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • lžička chilli
  • lžička lahůdkového droždí
  • sůl
  • pepř
  • 50 g semínek (směs semínek sezamové, chia, ...)

Nástroje

    tyčový mixér

Postup:

  1. Řepu omyjeme a i se slupkou vložíme na plech. Pečeme v troubě na 200°C přibližně hodinu (v případě, že máme řepu předvařenou, můžeme vynechat).
  2. Brambory oškrábeme, nakrájíme na malé kostičky a vaříme v jemně osolené vodě doměkka (cca 15-20 minut).
  3. Po uvaření scedíme - přibližně 2 dcl vody můžeme ponechat na následné doředení polévky.
  4. Upečenou řepu necháme trochu vychladnout a poté ji oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  5. Do hrnce s bramborami přidáme řepu a zakapeme šťávou z jednoho citrónu.
  6. Přidáme rozmačkaný česnek, chilli, lahůdkové droždí, sůl a pepř.
  7. Nakonec přilijeme kokosové mléko a mixujeme dohladka. Vznikne směs jiskřivé růžové barvy.
  8. Na pánvi si nasucho opražíme směs semínek dle chuti.
  9. Polévku ohřejeme na ideální teplotu a můžeme podávat zasypanou směsí semínek.
  10. Pokud se nám polévka zdá příliš hustá, můžeme ji doředit slitou vodou z brambor do požadované konzistence.
  11. Řepa je skvělý zdroj vitamínu C, který nám chybí hlavně v zimě a předjaří. Dá se dlouze skladovat, pokud ji tedy máte dostatek, můžete zaměnit její typické české využití v kompotu za tuto skvělou hustou polévku. Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat