Vepřová játra na roštu

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 5 minut
Vaření: 10 minut
Šťavnatá jatýrka - rychlovka, která neurazí

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1318 KJ
bílkovina
32 g
tuky
17 g
sacharidy
7 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
fosfor
546 mg
draslík
476 mg
cholesterol
469 mg
sodík
174 mg
hořčík
55 mg
vápník
53 mg
železo
24 mg
zinek
10 mg
měď
4 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 600 g vepřových jater
  • trocha hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml hovězího vývaru (nebo vody)

Postup:

  1. Vepřová játra nakrájíme na tenké plátky.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej s polovinou másla.
  3. Z jedné i druhé strany je namočíme do mouky a vložíme na středně rozpálenou pánev.
  4. Opékáme z obou stran do zlatova, ale jen minutku a raději více zprudka.
  5. Ke konci přihodíme máslo a hned ja začne pěnit, několikrát játra pěnou z másla přelijeme - tzv. glazujeme.
  6. Játra musí zůstat růžová, jinak jsou tužší. Hotová játra vytáhneme z pánver a osolíme a opepříme.
  7. Do výpeku přidáme cca 1/2 lžíce hladké mouky, rozmícháme a tím nám vznikně jíška.
  8. Tu zalijeme chladným vývarem, popřípadě vodou, ovšem vývar je vždy lepší. Promícháme, přivedeme k varu a necháme 2 - 3 minutky zavařit.
  9. Můžeme na zjemnění přidat do omáčky ještě kousek másla.
  10. Na úplný závěr vrátíme játra na prohřátí na vteřinku do omáčky.
  11. Podáváme s různými druhy brambor a ideálně dozdobíme salátkem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.