Tahini cookies

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 40
Příprava: 10 minut
Vaření: 10 minut
Celkově: 80 minut
Tahini pasta jde skvěle použít i do sladkého pečení. Oříšky a semínka - bezlepkové vegan zdravé mlsání.
Tahini cookies
Z těsta tvořte kuličky a obalujte v sezamu
Tahini je pasta ze sezamových semínek

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
349 KJ
tuky
5 g
sacharidy
4 g
bílkovina
2 g
cukry
2 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
85 mg
draslík
58 mg
hořčík
43 mg
vápník
30 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 2 lžíce mletého lněného semínka
  • 3 lžíce vody
  • 1/2 hrnku tahini pasty
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 1/2 hrnku javorového sirupu
  • 3 lžíce kokosového cukru (nebo jiného sladidla)
  • 2 lžíce domácího vanilkového extraktu
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1/4 hrnku nepraženého kakaa
  • 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 2 lžíce sezamových semínek
  1. Jestliže chcete dodržet veganskou verzi těchto sušenek, připravte si nejprve "vajíčko" z lněných semínek - jednoduše rozmíchejte v misce 2 lžíce namletého lněného semínka se třemi lžícemi vody a dobře promíchejte - vznikne vám mazlavá směs, která výborně nahradí živočišné vejce. Nechejte odstát, postačí 2 minuty.
  2. Pro přípravu těsta použijte velkou mísu, ve které vyšlehejte tahini pastu, kokosový olej, javorový sirup, lněné "vajíčko" a vanilkový extrakt.
  3. V druhé míse promíchejte sypké suroviny - mandlovou mouku, kakao, prášek do pečiva a kokosový cukr.
  4. Postupně vmíchávejte sypkou směs do tekuté a důkladně promíchejte.
  5. Vznikne vám hutné, lepkavé těsto, které nechejte uležet v lednici alespoň hodinu - bude se vám s ním lépe pracovat.
  6. V mezičase si smíchejte v malé misce sůl se sezamovým semínkem.
  7. Troubu předehřejte na 160°C.
  8. Z těsta za pomoci čajové lžičky oddělte část a v ruce tvarujte kuličku. Lžíci si můžete namáčet do misky se studenou vodou, těsto se pak bude méně lepit.
  9. Kuličky obalujte v připravené směsi soli a sezamových semínek.
  10. Skládejte je na plech vyložený pečícím papírem s alespoň 3 centimetrovými rozestupy (podle velikosti kuliček).
  11. Kuličky zlehka přmáčkněte k plechu vidličkou, aby se vytvořily placičky.
  12. Takto připravené cookies pečte v troubě 8-10 minut. Sušenky hlídejte, měly by být uvnitř vláčné, ne tvrdé. I z tohoto důvody nedoporučuji používat režim horkovzduch.
  13. Po upečení nechejte vychladnout na mřížce a následně skladujte v uzavíratelné nádobě, aby neztvrdly.

Tyto skvělé sušenky - jak lze poznat z ingrediencí - jsou veganské, bezlepkové a také bezlaktózové. Ocení je tak nejeden alergik. Zároveň jsou plné energie i prospěšných látek. Tahini pasta v kombinaci s mandlemí z nich tvoří voňavou ódu na oříšky!


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.