Bramborový gratin

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 40 minut
příloha, ktreou určitě neuděláte chybu

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1809 KJ
sacharidy
45 g
tuky
25 g
nasycené mastné kyseliny
17 g
bílkovina
4 g
cukry
2 g
vláknina
2 g
draslík
1,434 g
fosfor
225 mg
hořčík
76 mg
vápník
57 mg
sodík
25 mg
cholesterol
7 mg
železo
2 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 800g brambor
  • 300ml sladké smetany
  • 4 stroužky česneku
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce másla
  • Sůl

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, lehce propláchneme vodou a necháme okapat. Osolíme a smícháme s polovinou prolisovaného česneku.
  2. Smetanu dáme do rendlíku na mírný plamen rozehřát s druhou polovinou prolisovaného česneku, špetkou soli a bylinkami.
  3. Jakmile smetana začne lehce bublat, odstavíme z plamene a necháme chvilku odstát.
  4. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem . Nakrájené brambory naskládáme v silnější vrstvě a zlehka přimáčkneme.
  5. Ze smetany vybereme bylinky a nalijeme ji do pekáčku. tak aby byla zarovnaná s bramborami.
  6. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C na 40 - 50 minut. Na posledních pár minut zvedneme teplotu na 200 °C kvůli lepší barvě.
  7. Před servírováním necháme 10 minut odpočívat. Brambory sednou a půjdou lépe krájet a nabírat.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.