Kuřecí steak s bramborovým gratinem

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 45 minut
kuřecí prsa s přílohou, které se nedá odolat

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3116 KJ
sacharidy
54 g
bílkovina
48 g
tuky
35 g
nasycené mastné kyseliny
21 g
vláknina
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
cukry
3 g
draslík
1,725 g
sůl
1 g
fosfor
328 mg
vápník
145 mg
cholesterol
126 mg
hořčík
113 mg
sodík
33 mg
železo
5 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • snítka tymiánu
  • 100 ml bílé víno
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • Bramborový gratin

  • 800g brambor
  • 300ml sladké smetany
  • 4 stroužky česneku
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce másla
  • Sůl

Postup:

  1. Osolíme a opepříme kuřecí prsa a necháme chvilku odpočinout.

  2. Na středně rozpálenou pánev dáme pár kapek olivového oleje – ne příliš mnoho – a vložíme kuřecí prsa. Opékáme z každé strany asi 2 – 3 minuty. Ke konci přidáme kousek studeného másla, snítku tymiánu a až začne máslo pěnit, vezmeme lžíci a pěnou z másla steak párkrát přelijeme tzv glazujeme.

  3. Přeložíme steaky na pekáček i s tymiánem a přidáme do trouby při teplotě 170 °C na 3 až 4 minuty .

  4. Do pánve, ve které jsem opékali steaky, přidáme kousek másla, cibulku nakrájenou na drobno a stejně tak na drobno nasekaný česnek.
  5. Opečeme krátce do zlatova, zalijeme vínem a necháme odvařit. Přidáme vývar a necháme zredukovat na cca 2/3.

  6. Steaky vytáhneme z trouby, přemístíme z pekáčku stranou a necháme dvě minutky odpočinout.
  7. Do pekáčku přelijeme přes cedník z pánve horký, zredukovaný vývar. Cibulku s česnekem propasírujeme do omáčky.
  8. pekáček přemístíme na sporák, popřípadě z něj můžeme přelít omáčku zpět do pánve a stěrkou z něj ode dna dostat do pánve všechny napečeniny, zkrátka vše coi v pekáčku zůstalo. To vše nám zvýrazní výslednou chuť omáčky. Omáčku tedy v pánvi ještě přivedeme k varu a zašleháme do ní zbytek studeného másla. To nám omáčku zjemní i částečně zahustí.
  9. Steak nakrájíme přes vlákna na silnější plátky a můžeme servírovat s bramborovým gratinem, přelité omáčkou.

  10. Bramborový gratin:

Bramborový gratin:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky, lehce propláchneme vodou a necháme okapat. Osolíme a smícháme s polovinou prolisovaného česneku.
  2. Smetanu dáme do rendlíku na mírný plamen rozehřát s druhou polovinou prolisovaného česneku, špetkou soli a bylinkami.
  3. Jakmile smetana začne lehce bublat, odstavíme z plamene a necháme chvilku odstát.
  4. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem . Nakrájené brambory naskládáme v silnější vrstvě a zlehka přimáčkneme.
  5. Ze smetany vybereme bylinky a nalijeme ji do pekáčku. tak aby byla zarovnaná s bramborami.
  6. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C na 40 - 50 minut. Na posledních pár minut zvedneme teplotu na 200 °C kvůli lepší barvě.
  7. Před servírováním necháme 10 minut odpočívat. Brambory sednou a půjdou lépe krájet a nabírat.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.