Quiche de Lorraine

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 40 minut
Vaření: 35 minut
aneb slaný francouzský koláč s cibulí a slaninou

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4448 KJ
tuky
79 g
sacharidy
52 g
nasycené mastné kyseliny
35 g
bílkovina
34 g
mononenasycené mastné kyseliny
10 g
cukry
7 g
vláknina
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
sůl
1 g
sodík
522 mg
draslík
402 mg
fosfor
395 mg
cholesterol
289 mg
vápník
142 mg
hořčík
54 mg
železo
2 mg
zinek
2 mg

Ingredience

    Těsto:

  • 125 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • náplň:

  • 4 vejce
  • 2 cibule
  • 1 pórek
  • 200 g slaniny
  • 250 ml smetany 30%
  • 250 ml mléka
  • 200 g tvrdého sýru ( ementál, gouda)

Postup:

  1. Z mouky, másla a jednoho žloutku, vypracujeme těsto, které lehce osolíme. Necháme přikryté nejméně půl hodiny odpočinout.
  2. Těsto vyválíme na cca 2 - 3 mm a dáme do vroubkované formy. Okraje těsta přimáčkneme na okraj formy a tím je odstraníme. Propícháme těsto vidličkou, přikryjeme pečícím papírem a nasypeme na něj fazoli nebo hrách. To zabrání tomu, aby se nám těsto v troubě při pečení nezvedalo. Pečeme 10 – 12 minut na 180 °C do zlatova.
  3. Mezitím si připravíme náplň do misky vyklepneme dvě celá vejce a dva žloutky. Zalijeme smetanou a mlékem, přidáme špetku muškátového oříšku a špetku pepře. Velmi zlehka osolíme, budeme dávat na koláč sýr a slaninu a obě tyto suroviny jsou poměrně slané.
  4. Slaninu nakrájíme na nudličky a na rozehřáté pánvi ji začneme zvolna opékat. Až pustí trochu tuku, přidáme nakrájenou cibuli a pórek – na proužky – a necháme zesklovatět.
  5. Na vychladnutý korpus naneseme vrstvu slaniny společně s cibulí a pórkem, posypeme nastrouhaným nebo na kostičky nakrájeným sýrem a zalijme smetanou s vejci.
  6. Vložíme zpět do vyhřáté trouby a pečeme ještě zhruba 20minut.
  7. Podáváme třeba jen se salátkem anebo i jen tak. Tento koláč je výborný i studený.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat