Klasický sladký rohlík

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 10
Příprava: 25 minut
Vaření: 14 minut
Celkově: 154 minut
Křupavé sladké pečivo v celé své kráse. Óda na snídani, to je sladký rohlík.
DOmácí sladký rohlík
Domácí sladký rohlík
Sypejte mákem nebo sezamovým semínkem
Sypejte mákem nebo sezamovým semínkem
Nechejte kynout na plechu ještě hodinu
Tvarujte trojúhelníky a zarolujete do rohlíčků
Těsto rozdělte na 10 stejných kousků
Těsto kyne asi hodinu

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1183 KJ
sacharidy
43 g
tuky
8 g
bílkovina
7 g
cukry
6 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
vláknina
2 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
456 mg
draslík
318 mg
hořčík
189 mg
vápník
125 mg
cholesterol
40 mg
sodík
16 mg
železo
5 mg
měď
1 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 7 g sušeného droždí
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla (změklého)
  • 1 vejce
  • 2 špetky soli
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce máku (na posypání)
  • 2 lžíce sezamového semínka (na posypání)

Postup:

  1. Před přípravou těsta se ujistěte, že jsou všechny suroviny pokojové teploty - s předstihem si vyndejte z lednice máslo, mléko i vejce.
  2. Připravte si velkou mísu na sypké suroviny.
  3. Prosijte mouku, cukr, sušené droždí a sůl. Promíchejte.
  4. Máslo nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do suchých surovin. Prsty začněte hníst, jako byste připravovali drobenku. Rozmělněte máslo tak, aby nebyly žádné velké kousky.
  5. V takto připravené směsi udělejte důlek, přidejte vejce a vlažné mléko.
  6. Začněte vypracovávat těsto - lze ho zpracovat vařečkou, pokud nemáte robot. Těsto by mělo být elastické a vláčné, nelepivé. Pokud je potřeba přisypte trochu mouky, nebo naopak mléka. Každá mouka jinak saje.
  7. Takto připravené těsto nechejte kynout v pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat asi hodinu.
  8. Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou plochu a zlehka ho propracujte do válce.
  9. Ten rozdělte na 10 stejných dílků. Z nich vypracujte koule.
  10. Z připravených koulí vyválejte trojúhelníky. Ty zarolujte do válečku, který na obou koncích zlehka zahnete - a vznikne vám tvar rohlíčku.
  11. Rohlíčky sázejte na pečícím papírem vyložený plech.
  12. Zakryjte utěrkou nebo potravinářkou fólií a nechejte ještě alespoň hodinu kynout.
  13. Vykynuté rohlíčky potřete vyšlehaným žloutkem a posypejte podle chuti - mákem nebo sezamovým semínkem.
  14. Pečte v troubě na 210°C cca 12-14 minut dozlatova.
  15. Rohlíčky se snažte nechat vystydnout na mřížce. Je to obtížné, protože jsou opravdu lákavé.
  16. Podávejte je samotné, namazané máslem nebo domácí marmeládou. Skvělé budou za každých okolností.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.