Shepard pie

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
aneb pastýřský koláč s mletým masem, zeleninou a bramborovou kaší

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3108 KJ
bílkovina
46 g
tuky
40 g
sacharidy
40 g
nasycené mastné kyseliny
21 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
vláknina
3 g
cukry
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
862 mg
fosfor
475 mg
cholesterol
183 mg
vápník
123 mg
sodík
108 mg
hořčík
85 mg
železo
5 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 600g mleté hovězí maso
  • 2 větší mrkve
  • 2 cibule
  • 100g hrášku(mraženého)
  • 3 lžíce rajčatový protlak
  • 600g brambor
  • 100g parmazán
  • 100ml smetana
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 žloutky
  • sůl
  • pepř
  • 150ml červeného vína

Postup:

  1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
  2. Mezitím než se brambory uvaří, cibuli nakrájíme na drobno a mrkev na drobné kostičky.
  3. V kastrolu rozehřejem olivový olej s jednou lžící másla. Nasypeme nakrájenou mrkev a po zhruba 2 - 3 minutách přidáme cibuli. Restujeme do zlatova.
  4. Nyní můžeme přidat maso. Dobře rozmícháme a opékáme do hněda. Je potřeba maso dobře rozmíchat, aby se rovnoměrně pěkně opeklo. Můžeme na míchání použít metličku nebo i šťouchadlo na brambory. Kousky masa půjdou lépe od sebe a krásně se oddělí a opečou. Osolíme a opepříme.
  5. Do zlatohněda opečeného masa se zeleninou přidáme rajčatové pyré, promícháme, vlijeme víno ( ideálně to, které nám chutná), a necháme za občasného promíchání odvařit.
  6. Ragů ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem. na záúplný závěr vmícháme do směsi zelený hrášek.
  7. Přendáme směs do zapékací misky na dno. Uvařené brambory rozšťoucháme a následně rozmícháme se smetanou a máslem do hladké kaše. Pak v kaši rozmícháme žloutky a zhruba polovinu nastrouhaného parmazánu.
  8. Hotovou kaši naneseme stěrkou na ragů do zapékací misky, uhladíme a posypeme zbytkem parmazánu.
  9. Zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C do zlatova, což může zabrat 10 - 15 minut..
  10. hotový pokrm necháme chvilku odstát, aby se lépe porcoval a podáváme například s listovým salátkem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat