Koláč z krvavých pomerančů

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 10
Příprava: 15 minut
Vaření: 50 minut
Sezóna červených krvavých pomerančů je v plném proudu. Využijte je k přípravě této dobroty - bochník nebo koláč, na formě nesejde.
Ještě horký bochník polejte přelivem
Použijte hranatou nebo kulatou formu
Sladkokyselý s chutí máku
Sezóna krvavých pomerančů je v plném proudu
Využijte šťávu i kůru z pomeranče
Pomeranče použijte nejlépe v bio kvalitě
Těsto dozdobte najemno nakrájenými pomeranči
Mák vytvoří krásnou mozaiku

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1300 KJ
sacharidy
43 g
cukry
18 g
tuky
12 g
bílkovina
5 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
draslík
220 mg
fosfor
127 mg
vápník
119 mg
hořčík
46 mg
cholesterol
25 mg
sodík
12 mg

Ingredience

  • 250 g celozrnné mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 g jogurtu (řeckého typu)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžíce mletého máku
  • 1 lžíce kůry z červeného pomeranče
  • 1 dcl rostlinného oleje (za studena lisovaného)
  • špetka soli
  • Na přeliv:

  • 1 dcl šťávy z červeného pomeranče
  • 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

  1. Pro přípravu tohoto jiskřivě sladkokyselého bochníku budete potřebovat dvě mísy na promíchání sypkých a tekutých surovin.
  2. V jedné promíchejte mouku s práškem do pečiva a se solí.
  3. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem a jogurtem.
  4. Do jogurtové směsi nastrouhejte kůru z červeného pomeranče. Pokud nemáte bio produkt, který není chemicky ošetřen, musíte předtím pomeranč důkladně omýt, nejlépe kartáčkem.
  5. Tekutou směs vmíchejte důkladně do mouky.
  6. Jakmile je vše propojené, přilejte olej a špachtlí ho jemně vmíchejte do celé směsi.
  7. Na závěr přidejte maková semínka a vše důkladně zamíchejte.
  8. Takto připravenou směs vlijte do nachystané formy - já používám hranatou formu na chléb, ale můžete použít i tu na biskupský chlebíček, nebo využít kulatou koláčovou formu. Záleží jen na vás, jaký tvar vám vyhovuje.
  9. Na těsto můžete položit tenké plátky nakrájeného pomeranče.
  10. Troubu předehřejte na 180°C a pečte přibližně 45-50 minut.
  11. Posledních 5 minut můžete vyjmout koláč z formy a dopéct ze všech stran jen na plechu.
  12. Zda-li je koláč hotový, zkontrolujte vpíchnutou špejlí.
  13. Během posledních pár minut dopékání si připravte přeliv - v rendlíku přiveďte k varu šťávu z pomerančů a vsypejte třtinový cukr. Nechejte ho důkladně rozpustit a poté odstavte z ohně.
  14. Po upečení nechejte bochník na pečícím papíře a na plechu a pozvolna jej přelévejte připraveným přelivem. Několikrát zopakujte, aby se tekutina vsákla do horkého koláče.
  15. Přendejte na mřížku a nechejte vychladnout.
  16. Po vychladnutí si můžete s chutí vychutnat tento báječně jednoduchý puntíkovaný dezert.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.