Tournedo rossini

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 10 minut
trochu dražší záležitost, nicméně chuťově naprosto dokonalá

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2716 KJ
bílkovina
48 g
sacharidy
34 g
tuky
30 g
nasycené mastné kyseliny
11 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
455 mg
fosfor
270 mg
sodík
208 mg
hořčík
56 mg
vápník
37 mg
cholesterol
14 mg
železo
8 mg
zinek
8 mg

Ingredience

  • 300g foie gras
  • 800g hovězí svíčková
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 150 ml demi glace
  • 200 ml Madeira
  • 16 g toustového chleba(4 plátky)
  • 1 šalotka
  • snítka tymiánu

Postup:

  1. Maso nakrájíme na čtyři silné plátky. Osolíme a opepříme.
  2. Na pánvi na trošce oleje maso opečeme z obou stran - jen krátce a zprudka - a opečeme i po stranách.
  3. Přidáme na pánev po chvilce i kousek másla a snítku tymiánu a bifteky přeléváme pěnícím máslem.
  4. Až je maso do zlatova, přemístíme je na pekáček.
  5. Z pánve, na které jsme opékali maso, slijeme máslo, kterým jsme steky glazovali, pryč...Je už přepálené, takže nepoužitelné. Přidáme další kousek másla a šalotku, nakrájenou na drobno, a lehce ji necháme zezlátnout. Nyní na šalotku nalijeme madeiru a necháme společně chvilku svařit. Přidáme demi - glace, promícháme a přidáme i kousek másla na zjemnění sa zahuštění omáčky. Omáčku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a přecedíme..
  6. Steaky vložíme do vyhřáté trouby 4 - 6 minut pečeme při 180 °C. Podle toho jak máme steaky rádi připravené.
  7. Foie gras nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi bez tuku, opečeme krátce z obou stran do zlatova.
  8. Při servírování položíme steak na opečený toast(šťáva z masa a omáčka se krásně nasáknou do toastu), na steak položíme plátek grilováného foie gras a přelijeme hotovou omáčkou.
  9. Naprosto dokonalé by bylo ozdobit ještě plátkem lanýže, ovšem nutno podotknout, že i bez lanýžů je toto jídlo poněkud nákladnější.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat