Kuře na paprice se špeclemi

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 50 minut
Jak udělat skutečně dobré kuře na paprice? Rozhodně může být lepší, než čekáte, třeba se špeclemi nebo těstovinami.
Cibuli a papriku na kostičky do rozpuštěného másla
Stehna opečeme kůží dolů
Zalijeme vývarem a dusíme do měkka

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2486 KJ
tuky
47 g
sacharidy
37 g
nasycené mastné kyseliny
20 g
bílkovina
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
6 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
cukry
2 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
cholesterol
60 mg
draslík
26 mg
fosfor
25 mg
vápník
11 mg
hořčík
6 mg
sodík
4 mg

Ingredience

  • 1 kuře
  • 1 l kuřecího vývaru (nebo vody)
  • 100 g másla
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 ml sladké smetany
  • 80 g hladké mouky
  • 50 ml oleje
  • 3 červené papriky čerstvé
  • 3 kávové lžičky sladké papriky mleté

Postup:

  1. Z celého kuřete odkrojíme prsa a stehna, skelet a křídla použijeme třeba na vývar.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej a osolená a opepřená kuřecí prsa a stehna na něm opečeme, kůží dolů do zlatova.
  3. Maso vyjmeme, přihodíme polovinu másla a necháme rozpustit.
  4. Mezitím si nakrájíme cibuli i papriku na zhruba stejné kostičky a vhodíme do rozpuštěného másla.
  5. Společně restujeme na mírném ohni do skleněna. Tuk s máslem přecedíme z kastrolu do menšího kastrolku a odložíme zatím stranou.
  6. K opečené paprice a cibuli ještě přisypeme mletou papriku, promícháme a vložíme maso zpět do kastrolu.
  7. Zalijeme 2/3 horkého vývaru a pomalu dusíme pod pokličkou do měkka (prsa budou hotová dříve, tak se mohou vytáhnout)
  8. Měkké maso vyjmeme, vývar zredukujeme do potřebné chuti.
  9. Mezitím si do vycezeného tuku, na kterém jsme restovali papriku s cibulí, nasypeme mouku a připravíme světlou jíšku.
  10. Tu rozšleháme ve zbytku studeného vývaru a vlijeme do omáčky.
  11. Dvacet minut zvolna povaříme. Na konec do omáčky nalijeme sladkou i zakysanou smetanu, dobře rozmixujeme a odděláme z ohně. Můžeme ještě propasírovat přes jemné sítko.
  12. Podáváme se špeclemi, těstovinami nebo knedlíkem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat