Rib eye steak s grilovanými žampiony
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2378 KJ
- bílkovina
- 53 g
- tuky
- 38 g
- sacharidy
- 5 g
- nasycené mastné kyseliny
- 3 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- draslík
- 2,758 g
- vláknina
- 2 g
- vápník
- 611 mg
- fosfor
- 424 mg
- hořčík
- 147 mg
- železo
- 16 mg
- cholesterol
- 14 mg
- sodík
- 9 mg
- mangan
- 5 mg
- zinek
- 2 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 1000g rib eye steak
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 400g žampionů
- snítka rozmarýnu
- hrst zelené petrželky
- citron
- sůl
- pepř
Postup:
- Z masa nakrájíme 4 silnější plátky cca 2,5 - 3 cm a necháme nejméně půl hodinky stát při pokojové teplotě. Dělá se to proto, aby maso nedostalo příliš velký teplotní šok, pokud bychom je vytáhli z lednice až těsně před grilováním.
- Rozpálíme grilovací pánev úplně bez tuku.
- Mezitím než se pánev zahřeje, maso osolíme, opepříme a vetřeme do něj olivový olej.
- Položíme steaky na rozpálenou pánev a pokud máme pánev menší, opékejte steaky postupně, aby pánev příliš nezchládla, protože by maso pustilo šťávu a začalo se dusit, což určitě nechceme.
- Steaky opékáme několik minut z každé strany, podle toho jakou úpravu steaků preferujeme. Rozhodně nedoporučuji tzv ,,well done,, neboli úplně propečený. Maso tak ztratí svoji křehkost, chut i šťavnatost, kvůli které jsou steaky rib eye vyhlášené.
- před koncem pečení přidáme na pánev snítku rozmarýnu a lžíci studeného másla. jakmile začne máslo pěnit, několikrát touto pěnou maso přelijeme. Získá tak jemněší chuť a aroma po rozmarýnu. (můžeme použít i tymián)
- Hotové steaky necháme pár minut na teple odpočinout.
- Mezitím žampiony překrájíme na půlky. Rozpálíme další pánev, nalijeme trochu olivového oleje, přidáme zbytek másla a žampiony na pánvi opečeme do zlatova.
- Ke konci je osolíme, opepříme, vymáčkneme do nich šťávu z citronu a přidáme i hrst nasekané zelené petrželky.
- Steaky podáváme s ragů z grilovaných žampionů a například s nějakým listovým salátkam a rozpečenou bagetkou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Banánovo skořicový zavinutý chléb
Tagliatelle s lososem a rukolou
Vepřová panenka se švestkovou omáčkou
Italský zeleninový salát
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.