Rib eye steak s grilovanými žampiony

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 15 minut
pro milovníky pořádných hovězích steaků

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2378 KJ
bílkovina
53 g
tuky
38 g
sacharidy
5 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
draslík
2,758 g
vláknina
2 g
vápník
611 mg
fosfor
424 mg
hořčík
147 mg
železo
16 mg
cholesterol
14 mg
sodík
9 mg
mangan
5 mg
zinek
2 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 1000g rib eye steak
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400g žampionů
  • snítka rozmarýnu
  • hrst zelené petrželky
  • citron
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Z masa nakrájíme 4 silnější plátky cca 2,5 - 3 cm a necháme nejméně půl hodinky stát při pokojové teplotě. Dělá se to proto, aby maso nedostalo příliš velký teplotní šok, pokud bychom je vytáhli z lednice až těsně před grilováním.
  2. Rozpálíme grilovací pánev úplně bez tuku.
  3. Mezitím než se pánev zahřeje, maso osolíme, opepříme a vetřeme do něj olivový olej.
  4. Položíme steaky na rozpálenou pánev a pokud máme pánev menší, opékejte steaky postupně, aby pánev příliš nezchládla, protože by maso pustilo šťávu a začalo se dusit, což určitě nechceme.
  5. Steaky opékáme několik minut z každé strany, podle toho jakou úpravu steaků preferujeme. Rozhodně nedoporučuji tzv ,,well done,, neboli úplně propečený. Maso tak ztratí svoji křehkost, chut i šťavnatost, kvůli které jsou steaky rib eye vyhlášené.
  6. před koncem pečení přidáme na pánev snítku rozmarýnu a lžíci studeného másla. jakmile začne máslo pěnit, několikrát touto pěnou maso přelijeme. Získá tak jemněší chuť a aroma po rozmarýnu. (můžeme použít i tymián)
  7. Hotové steaky necháme pár minut na teple odpočinout.
  8. Mezitím žampiony překrájíme na půlky. Rozpálíme další pánev, nalijeme trochu olivového oleje, přidáme zbytek másla a žampiony na pánvi opečeme do zlatova.
  9. Ke konci je osolíme, opepříme, vymáčkneme do nich šťávu z citronu a přidáme i hrst nasekané zelené petrželky.
  10. Steaky podáváme s ragů z grilovaných žampionů a například s nějakým listovým salátkam a rozpečenou bagetkou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat