Hovězí steak s hlívou

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 10 minut
chuť hovězího doprovázená jemnou chutí hlívy na smetaně

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2630 KJ
bílkovina
49 g
tuky
45 g
nasycené mastné kyseliny
12 g
sacharidy
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
cukry
1 g
draslík
424 mg
fosfor
203 mg
hořčík
62 mg
vápník
49 mg
cholesterol
22 mg
sodík
1 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 800g Rib eye steak(vysoký roštěnec)
  • 600g hlívy ústřičné
  • 100ml sladké smetany
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • snítka bazalky
  • 50g strouhaného parmazánu

Postup:

  1. Steaky necháme před pečením stát alespoŃ půl hodiny při pokojové teplotě. Následně je osolíme, opepříme a vetřeme pár kapek olivového oleje.
  2. Hlívu natrháme na proužky - nekrájíme, jde krásně natrhat.
  3. Rozpálíme pánev. Steaky musí přijít na, poměrně dost rozpálenou pánev, aby se začali ihned opékat a nikoliv dusit.
  4. Opékáme několik minut z obou stran, podle toho jak jsou steaky silné a jak je chceme mít připravené. Platí tady, čím méně, tím lépe. Maso musí zůstat uprostře alespoň růžové, jinak bychom je znehodnotili. Před koncem přidáme lžíci másla a několikrát jím maso přelijeme.
  5. Steaky odložíme z pánve na pár minut stranou, ideálně někam do tepla.
  6. Z pánve slijeme máslo, kterým jsme steaky přelévali(bude asi trochu přepálené), přidáme olej a zbytek másla, rozehřejeme a nasypeme hlívu.
  7. Krátce zarestujeme do zlatova.
  8. Osolíme, opepříme, podlijeme sladkou smetanou, přisypeme parmazán a přidáme i zakysanou smetanu.
  9. Nakonec natrháme do ragů pár lístků bazalky.
  10. To vše zvládneme asi za 3 - 4 minuty, než si steaky ,,odpočinou,,.
  11. Sžteaky nakrájíme na plátky a podáváme s houbovým ragů, ozdobené ještě snítkou bazalky.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat