Hrachová kaše s uzeným masem
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3956 KJ
- sacharidy
- 81 g
- tuky
- 53 g
- bílkovina
- 36 g
- vláknina
- 2 g
- cukry
- 1 g
- draslík
- 602 mg
- sodík
- 517 mg
- vápník
- 365 mg
- fosfor
- 331 mg
- hořčík
- 137 mg
- železo
- 28 mg
- mangan
- 5 mg
- zinek
- 4 mg
- cholesterol
- 1 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 0,5 kg loupaného hrachu
- 400 g uzeného masa
- 2 cibule
- 5 g sádla
- 4 stroužky česneku (dle chuti lze i více)
- 2 kuličky nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup:
- Hrách několikrát propláchneme vodou, zalijeme vodou a necháme aspoň dvě, tři hodinky namočený bobtnat. Ideálně, když kaši plánujeme na oběd, hrách si namočíme již ráno. (Namáčení u hrachu není úplně nutné, pokud spěcháte nebo zapomenete :) - hrách jde uvařit i tak, ovšem trvá to o něco déle).
- V té samé vodě ho neosoloneý dáme vařit. Všeobecně je lepší solit luštěniny až na konec - sůl prodlužuje dobu varu.
- Do kastrolu vložíme uzené maso s divokým kořením, špetkou soli a jednou rozpůlenou cibulí.
- Necháme uvařit do měkka. Jak se z hrachu vyvařuje voda, můžeme pro lepší chuť dolévat právě tímto uzeným vývarem, ve kterém jsme si uvařili uzené.
- Když je hrách měkký, scedíme ho, osolíme dle chuti - uzený vývar už slaný byl - vmícháme česnek nasekaný úplně na drobno nebo rozmačkaný v mačkátku, čerstvě mletý pepř a majoránku. Pokud chceme kaši hladší, můžeme ji mixnout tyčovýmn mixerem. Hustotu kaše můžeme ovlivnit přidáním uzeného vývaru.
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky a na sádle ji se špetkou soli opečeme do zlatova.
- Kaši podáváme s plátky uvařeného uzeného masa, doplněného opečenou cibulí a třeba kyselou okurkou.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Zapečené těstoviny trochu jinak
Pesto z naložených, sušených rajčat
Houbová omáčka s vařeným hovězím
Zeleninová rýže
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.