Hrachová kaše s uzeným masem

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 120 minut
Vaření: 60 minut
Celkově: 120 minut
Skutečně jednoduché, tradiční jídlo, jak ho znáte z mládí od babičky - snadná úprava, kterou rozhodně neurazíte.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3956 KJ
sacharidy
81 g
tuky
53 g
bílkovina
36 g
vláknina
2 g
cukry
1 g
draslík
602 mg
sodík
517 mg
vápník
365 mg
fosfor
331 mg
hořčík
137 mg
železo
28 mg
mangan
5 mg
zinek
4 mg
cholesterol
1 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 0,5 kg loupaného hrachu
  • 400 g uzeného masa
  • 2 cibule
  • 5 g sádla
  • 4 stroužky česneku (dle chuti lze i více)
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup:

  1. Hrách několikrát propláchneme vodou, zalijeme vodou a necháme aspoň dvě, tři hodinky namočený bobtnat. Ideálně, když kaši plánujeme na oběd, hrách si namočíme již ráno. (Namáčení u hrachu není úplně nutné, pokud spěcháte nebo zapomenete :) - hrách jde uvařit i tak, ovšem trvá to o něco déle).
  2. V té samé vodě ho neosoloneý dáme vařit. Všeobecně je lepší solit luštěniny až na konec - sůl prodlužuje dobu varu.
  3. Do kastrolu vložíme uzené maso s divokým kořením, špetkou soli a jednou rozpůlenou cibulí.
  4. Necháme uvařit do měkka. Jak se z hrachu vyvařuje voda, můžeme pro lepší chuť dolévat právě tímto uzeným vývarem, ve kterém jsme si uvařili uzené.
  5. Když je hrách měkký, scedíme ho, osolíme dle chuti - uzený vývar už slaný byl - vmícháme česnek nasekaný úplně na drobno nebo rozmačkaný v mačkátku, čerstvě mletý pepř a majoránku. Pokud chceme kaši hladší, můžeme ji mixnout tyčovýmn mixerem. Hustotu kaše můžeme ovlivnit přidáním uzeného vývaru.
  6. Cibuli nakrájíme na tenké plátky a na sádle ji se špetkou soli opečeme do zlatova.
  7. Kaši podáváme s plátky uvařeného uzeného masa, doplněného opečenou cibulí a třeba kyselou okurkou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat