Burgundské hovězí

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 120 minut
Celkově: 1440 minut
Legendární dušené hovězí na červeném víně, křehké a měkké v typické klasické úpravě se žampióny - musíte vyzkoušet!

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4030 KJ
bílkovina
66 g
tuky
55 g
sacharidy
27 g
nasycené mastné kyseliny
17 g
mononenasycené mastné kyseliny
16 g
cukry
4 g
vláknina
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
933 mg
fosfor
525 mg
cholesterol
251 mg
sodík
165 mg
vápník
105 mg
hořčík
86 mg
měď
17 mg
železo
7 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 1 kg hovězí kližky
  • 500 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 200 g žampionů
  • 200 g nakládaných cibulek
  • 100 g špeku
  • 3 větší mrkve
  • 2 větší cibule
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • olivový olej
  • 60 g másla
  • tymián
  • rozmarýn
  • bobkový list
  • kousek másla
  • celý černý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Hovězí kližku si den předem nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. Cibuli nakrájíme na plátky, mrkev na silnější kolečka. V míse promícháme maso s nakrájenou zeleninou, přidáme divoké koření s tymiánem a rozmarýnem, zalijeme červeným vínem a uložíme přes noc do lednice (proto ten dlouhý celkový čas).
  2. Druhý den maso z mísy vytáhneme a osušíme.
  3. Špek nakrájíme na kostky a na lžíci olivového oleje opečeme do zlatova.
  4. Přidáme do kastrolu maso, které opečeme do hněda.
  5. Maso z kastrolu vyjmeme, do kastrolu přidáme kousek másla a opečeme v tom samém kastrolu napřed mrkev a až je mrkev do zlatova, tak i cibuli s kořením a bylinkami z marinády - předem jsme přecedili přes cedník a osušili papírovou utěrkou - společně opékáme do zlatohněda.
  6. Přidáme zpět opečené maso, rajský protlak a chviku společně opékáme.
  7. Přilijeme víno vycezené z marinády a necháme vyvařit na polovinu. Vše zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, oheň stáhneme na minimum a necháme velmi pomalu vařit, až můžeme maso volně překrojit lžící. U masa, jako je kližka nebo karabáček, je důležité vařit velmi pomalu, tzv. "táhnout".
  8. Mezitím překrájíme žampiony na polovinu - pokud jsou menší, můžeme nechat vcelku. Ve druhém kastrolku rozpustíme máslo a žampiony na něm opečeme, společně s nakládanými cibulkami (bez nálevu) do zlatova.
  9. Žampiony a cibulky přidáme k masu ke konci na prohřátí.
  10. Dosolíme, opepříme, vybereme bylinky a koření a můžeme podávat.
  11. Servírujeme s bílým pečivem nebo vařenými bramborami s pažitkou nebo petrželkou. Dokonalý zážitek zaručen, doporučuji samozřejmě s červeným vínem :), ideálně stejným, které jsme použili na vaření tohoto skvostného pokrmu.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.