Kuřecí prsa s holandskou omáčkou a pečenými bramborami

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Kuřecí steak s jemnou holandskou omáčkou a pečenými bramborami s rozmarýnem.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3640 KJ
sacharidy
55 g
tuky
49 g
bílkovina
47 g
nasycené mastné kyseliny
26 g
mononenasycené mastné kyseliny
16 g
vláknina
3 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
sůl
2 g
draslík
1,72 g
trans mastné kyseliny
1 g
fosfor
500 mg
cholesterol
335 mg
vápník
191 mg
hořčík
116 mg
sodík
45 mg
železo
7 mg
zinek
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

    Pečené brambory s rozmarýnem

  • 1 kg brambor
  • 1/2 lžíce sádla (popřípadě oleje)
  • 4 stroužky česneku
  • rozmarýn
  • sůl
  • Kuřecí steak

  • 4 kuřecí prsa
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 50g máslo
  • snítka tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • Holandská omáčka

  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 50 ml bílého vína
  • 1 kávová lžička vinného octa
  • sůl
  • kajenský pepř (špetička)
  • citron

Postup:

Pečené brambory s rozmarýnem:

  1. Brambory pečlivě umyjeme a i se slupkou nakrájíme na čtvrtky.
  2. Osolíme,přidáme snítku rozmarýnu , neoloupaný česnek rozpůlíme.
  3. Promícháme s rozpuštěným sádlem.
  4. Dáme péct při teplotě 170°C po dobu 30 až 40 minut do zlatova.

Kuřecí steak:

  1. Osolíme a opepříme kuřecí prsa a necháme chvilku odpočinout.

  2. Na středně rozpálenou pánev dáme pár kapek olivového oleje – ne příliš mnoho – a vložíme kuřecí prsa. Opékáme z každé strany asi 2 – 3 minuty. Ke konci přidáme kousek studeného másla, snítku tymiánu a až začne máslo pěnit, vezmeme lžíci a pěnou z másla steak párkrát přelijeme tzv glazujeme.

  3. Přeložíme steaky na pekáček i s tymiánem a přidáme do trouby při teplotě 170 °C na 3 až 4 minuty .

  4. Steaky vytáhneme z trouby a necháme dvě minutky odpočinout. Nakrájíme přes vlákna na silnější plátky a můžeme servírovat.
  5. Pokud se stane, že steak je po vytažení a naříznutí ještě růžový, dejte ho zpět do trouby dopéct.

Holandská omáčka:

  1. Připravíme si vodní lázeň.
  2. Než nám začne voda vřít, dáme vedle do kastrolku víno s octem a špetkou soli svařit zhruba na polovinu a odděláme stranou.
  3. V dalším kastrolku si necháme rozpustit máslo. Jen rozpustit, nepřepálit.
  4. Do misky vyklepneme tři žloutky z pokud možno větších vajec. Dáme misku na vodní lázeň a za neustálého míchání sledujeme, jak se omáčka mění v pěnu a houstne.
  5. Zašleháme do ní víno s octem a začneme zašlehávat i rozpuštěné máslo.
  6. Pokud houstne příliš rychle, nebo se žloutky začínají srážet, je potřeba misku ihned odstavit vedle z vodní lázně a stále šlehat metličkou, aby omáčka schládla a nesrazila se.
  7. Dochutíme solí, špetkou kajenského pepře a můžeme přidat i pár kapek citronu.
  8. Omáčka musí zůstat teplá. Jinak se máslo oddělí od žloutků a ztuhne. Rozhodně neschovávat přes noc do lednice.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.