Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 12
Příprava: 15 minut
Vaření: 15 minut
Celkově: 50 minut
Buchtičky, které na sklonku podzimu nemůžete vynechat. Díky dýni vláčné, díky koření a pomerančové kůře extravagantně voňavé.
Košíčky plňte směsí a posypte drobenkou
V míse si připravte drobenku z ořechů a vloček
Dýňovou směs vlijte do mouky s kořením
Dýňové pyré můžete i zamrazit

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
48909 KJ
sacharidy
2525 g
cukry
424 g
vláknina
418 g
bílkovina
212 g
tuky
34 g
polynenasycené mastné kyseliny
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
draslík
186 mg
fosfor
85 mg
hořčík
38 mg
cholesterol
29 mg
vápník
27 mg
sodík
13 mg
mangan
5 mg
železo
3 mg

Ingredience

    Na muffiny

  • 500 g máslové dýně
  • 200 g špaldové celozrnné jemné mouky
  • 5 lžic medu
  • 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 špetky soli
  • 2 vejce
  • trocha kůry (z půlky pomeranče chemicky neošetřeného)
  • 0,1 l mléka
  • 0,1 l slunečnicového oleje
  • lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • Na drobenku

  • 20 g mletých ořechů
  • 60 g ovesných jemných vloček
  • 40 g másla (nebo Alsanu)
  • 30 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • špetka skořice

Nástroje

    Plech na muffiny/košíčky na muffiny
  1. Pokud nemáte v zásobě dýňové pyré na mrazáku (což vřele doporučuji), připravte si ho následovně: z máslové dýně odstraňte semínka, vnitřní roztřepenou část a odstaňte také kůru. Poté nakrájejte dužinu na stejně velké kousky a vložte do menšího hrnce. Podlejte cca 1dcl vody, zlehka osolte a vařte na mírném plameni 15 minut nebo doměkka. Takto připravenou hmotu rozmixujte tyčovým mixérem a nechejte vychladnout.

  2. Začněte posypkou - změklé máslo promněte v míse prsty s vločkami, ořechy, cukrem, solí a skořicí. Na muffinech vytvoří skvělou křupavou krustu.
  3. Ve velké míse smíchejte sypké suroviny - mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření. V druhé míse rozšlehejte vajíčka s pomerančovou kůrou, přidejte dýni, olej a mléko a med. Důkladně promíchejte.
  4. Dýňovou směs přelijte do sypké směsi a míchejte, dokud se vše krásně nepropojí.
  5. Troubu zapněte na cca 170°C.
  6. Připravenou směs lžící rozdělte na muffinový plech - vymazaný, nebo do připravených muffinových košíčků. Pokud nechcete vymazávat plech, vložte klidně papírové košíčky do plechu - jen se ujistěte, že jsou opravdu na pečení a ne jen na servírování.
  7. Na každý muffin dejte přiměřené množství drobenky. (1456)
  8. Pečte přibližně 25 minut, kontrolujte vpichem špejle.

Tento voňavý recept lze jednoduše připravit i vegansky (bezmléčně). Při míchání surovin jednoduše zaměňte klasické mléko za mléko rostlinné, místo másla použijte Alsan a vejce nahraďte jablečným pyré (zachovejte poměr 1 vejce = 1/4 hrnku pyré). V tomto případě dokonce stačí, když přidáte o půl hrnku dýňového pyré navíc a vajíčka jsou nahrazena! Jako sladidlo použijte alternativu k medu, třeba rýžový sirup. Že si nejste jistí, jestli bude muffin dostatečně sladký? Nebojte se olíznout lžíci těsta ;) Recept se slazením šetří, máslová dýně je dostatečně sladká a kdo chce, může si sladidlem vždy dopomoci. Naopak kdo si hlídá linii, může zcela vynechat drobenku, která kalorie v receptu navyšuje. Nechejte si chutnat!


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.