Podzimní (nejen) veganské palačinky

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 15 minut
Vaření: 15 minut
Podzimní nečas si přímo říká o teplé a sladké snídaně. Tyto palačinky ale zahřejí kdykoliv během dne. Mohou být i veganské.
Využijte sezónní podzimní ovoce
Těsto by nemělo být ani řídké, ani husté

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
867 KJ
sacharidy
38 g
cukry
7 g
bílkovina
5 g
tuky
3 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
137 mg
fosfor
68 mg
vápník
64 mg
hořčík
26 mg
sodík
1 mg
železo
1 mg
mangan
1 mg

Ingredience

    Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g jablečného pyré (ekvivalent 2 vajec)
  • 300 ml mandlového mléka (nebo libovolného rostlinného mléka)
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka citronové kůry
  • trochu kokosového oleje (na smažení,není nutný)
  • Na ozdobu:

  • 30 g švestek
  • 30 g hrušek
  • trochu javorového sirupu
  • 30 g mandlí
  • 30 g domácí meruňkové marmelády

Nástroje

    mixér (není podmínkou)

Postup:

  1. V míse vyšleháme cukr s jablečným pyré nebo vejci (záleží na tom, zda-li chceme veganskou variantu palačinek). Použít můžeme ruční mixér, nebo metličku.
  2. Do směsi vešleháme mléko.
  3. Dochutíme skořicí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou.
  4. Pomalu vmícháváme mouku tak, aby v těstě nebyly hrudky.
  5. Množství mouky volíme dle konzistence - těsto by nemělo být ani moc tekuté, ani příliš husté.
  6. Palačinky smažíme na kapce kokosového oleje (dostanou výraznější aroma), nebo úplně nasucho na kvalitní teflonové pánvi.

  7. Kdo chce mít skutečně gurmánský zážitek, nasekané mandle ještě zlehka opraží nasucho na pánvi - získají ještě delikátnější chuť.
  8. Palačinky potřeme domácí marmeládou a zdobíme dle chuti plátky hrušek, švestek a opraženými oříšky.
  9. Ti, co si potrpí na sladké, přelijí palačinky javorovým sirupem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat