Vánočka s mandlemi

Miška
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 45 minut
Celkově: 135 minut
Vánočku si nemusíte připravit jen na Vánoce, chutná vždycky
Zapletená vánočka - špejle pomohou, aby se nerozpa

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4492 KJ
sacharidy
164 g
cukry
54 g
tuky
33 g
bílkovina
24 g
nasycené mastné kyseliny
14 g
mononenasycené mastné kyseliny
12 g
vláknina
7 g
polynenasycené mastné kyseliny
5 g
lepek
1 g
sůl
1 g
draslík
509 mg
fosfor
375 mg
vápník
165 mg
hořčík
101 mg
sodík
72 mg
cholesterol
67 mg
železo
3 mg
mangan
2 mg
zinek
2 mg

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 30 g droždí
  • 1/4 l mléka
  • 120 g Hery
  • lžička soli
  • citronová kůra
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí

Postup:

  1. V mouce uděláme důlek a dáme do něho rozehřátou Heru
  2. Vykynutý kvásek (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice)
  3. Přidáme cukr, vejce, citronovou kůru, Rumík a mléko
  4. Vypracujeme těsto
  5. Do vypracovaného těsta přidáme rozinky a mandle
  6. Necháme kynout cca 1 hodinu, podle teploty v místnosti
  7. Pak upleteme vánočku a opět necháme chvíli kynout max 30 min
  8. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi
  9. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru
  10. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela
  11. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 200°C a po cca 7 minutách stáhnout na 170 °C, dle velikosti vánočky, většinou 45 minut.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.