Pečená krkovička

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 120 minut
Celkově: 200 minut
s červenou cibulí s jablky

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2408 KJ
bílkovina
51 g
tuky
31 g
sacharidy
21 g
cukry
15 g
nasycené mastné kyseliny
8 g
vláknina
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
911 mg
fosfor
272 mg
vápník
129 mg
cholesterol
127 mg
hořčík
71 mg
sodík
7 mg
železo
4 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 1000g vepřové krkovice
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • celý kmín
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 6 červených cibulí
  • 2 jablka
  • 3 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce hnědého cukru

Postup:

  1. Maso nakrájíme na 4 stejné kousky. Osolíme, opepříme a okmínujeme. Necháme alespoň hodinu odležet.
  2. Na pekáček nakrájíme bílou cibuli a nasekáme česnek.
  3. Maso položíme na pekáček a dáme do předehřáté trouby na 150 °C. Pečeme zhruba 1,5 - 2 hodiny do měkka, občas maso obrátíme. Na posledních asi deset minut zvýšíme teplotu na 180 - 200 °C. Je to kvůli barvě pečeného masa - krásně zezlátne.
  4. Mezitím v kastrolku rozehřejeme olej s máslem a opečeme na něm čevenou cibuli nakrájenou na plátky a jablka nakrájená na kostičky. Stačí jen chvilka.
  5. Přisypeme cikr a zastříkneme vinným octem. Osolíme, opepříme a necháme ocet odvařit.
  6. Upečené maso z pekáčku vyjmeme, pekáček přemístíme na sporák.
  7. Výpek z masa necháme vydusit na tuk, zalijeme trochou vody a necháme odvařit připečeniny z masa. Vznikna nám krásně zbarvená šťávička. Pokud bychom jí chtěli trochu více, do tuku bychom museli přidat trošku hladké mouky, orestovat do zlatova a zalít studenou vodou nebo ještě lépe vývarem. Rozmíchat, provařit a máme perfektní sos.
  8. Upečené maso servírujeme s červenou cibulí s jablky, přelité šťávou a třeba se špekovými knedlíky.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat