Extrasemínkový chléb se sušenými rajčaty

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 30
Příprava: 15 minut
Vaření: 60 minut
Celkově: 135 minut
Pečivo, které je nabité energií. Zdravý bezlepkový chléb plný jemné chuti. Není nakyslý jako kupované chleby, tak se do něj pusťe!
Extrasemínkový chléb se sušenými rajčaty
Směs musí být velmi hutná, ne řídká
Psyllium funguje jako skvělé pojivo
Většinu mouky nahradí mandle a dýňová semínka
Díky ořechům a semenům není potřeba jej mazat

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
687 KJ
sacharidy
12 g
tuky
10 g
bílkovina
4 g
vláknina
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
299 mg
fosfor
282 mg
hořčík
141 mg
vápník
74 mg
železo
4 mg
sodík
3 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 1.5 hrnku dýňových semínek
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek mandlí
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 3 lžíce psyllia (viz poznámka na konci receptu)
  • 5 sušených rajčat
  • 2 hrnky studené vody
  • 2 lžíce sušených bylinek (bazalka, tymián, oregano atd.)
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl
  • pepř

Nástroje

    mixér
  1. Do mixéru nasypejte mandle a část dýňových semínek (jeden hrnek). Nasekejte je tak, aby byly zcela na prášek.
  2. Přesypte do větší mísy a smíchejte je se zbytkem dýňových semínek, moukou, slunečnicovým semínkem, lněným semínkem, droždím a psylliem.
  3. Rajčata nasekejte nadrobno a přidejte je ke směsi.
  4. Vytvořte si bylinkovou směs - dle vaší chuti - a také ji přisypte ke směsi - 2 lžíce bylinek jsou od oka, větším množstvím nic nezkazíte.
  5. Osolte (cca 2 čajové lžičky) a opepřete. Dobře promíchejte a poté zalijte studenou vodou. Tu také důkladně vmíchejte do směsi. Takto vytvořenou směs nechejte aspoň hodinu odpočinout, aby dobře nasákly chia semínka a psyllium.
  6. Formu na chléb (např. biskupský) si vyložte pečícím papírem. Jakmile je směs dokonale hustá, přemístěte ji do formy. Pokud je směs trochu tekutá, přisypejte ještě psyllium. Měla by být opravdu hustá. Směs ve formě pěkně zarovnejte a uplácejte, nejlépe plochou obracečkou.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 3/4 hodiny až hodinu, dokud nebude chlebík na povrchu hnědý. Můžete provést klasický trik se špejlí - po vpíchnutí a vyndání musí být suchá.

Pozn. Tento hutný semínkový chlebík je pravou volbou pro zdravý životní styl. Je bezlepkový a bezlaktózový, takže jej klidně zařaďte do různých dietních jídelníčků. Nebojte se ho ale ani v případě, že se v jídle nijak neomezujete. Je velmi sytý a plný živin - a hlavně báječně chutná. Vydrží dlouho vláčný, ale jde dát i zamrazit a v případě potřeby ho vyndat z mrazničky a jednoduše opéct v topinkovači (nebo nechat pomalu povolit v pokojové teplotě). Pro skladování na mrazáku je dobré jej předem nakrájet na plátky.
Zarazilo vás v seznamu ingrediencí psyllium ? Lehce ho seženete v lékárně nebo v prodejně zdravé výživy. Jedná se o rozpustnou vlákninu, která vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického. Velmi dobře působí na trávení a v receptu má nezastupitelnou roli. Funguje totiž jako skvělé pojivo, taže není potřeba používat vejce atp. Lze ho využít i při jiném pečení a není nijak drahé ... (100g cca. 60 Kč) Do receptu používejte drcené, ne tablety!


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat