Jednoduchá jemná sekaná pečeně
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1850 KJ
- tuky
- 29 g
- bílkovina
- 28 g
- sacharidy
- 14 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- nasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 269 mg
- fosfor
- 259 mg
- sodík
- 249 mg
- vápník
- 159 mg
- cholesterol
- 138 mg
- hořčík
- 98 mg
- železo
- 50 mg
- mangan
- 5 mg
- zinek
- 3 mg
Ingredience
- 0,75 kg vepřového masa (mletého)
- 0,25 kg hovězího masa (mletého)
- 4 vejce
- 4 rohlíky
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 dcl vody
- 10 dkg anglické slaniny
- 1 polévková lžíce sádla (nebo jiného tuku)
- 1 polévková lžíce strouhanky (není nutné)
- lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- lžička majoránka
- mletý kmín (tři špetky)
Nástroje
-
Mlýnek na maso (není podmínkou)
Postup:
- Máte-li maso vcelku, nakrájete ho na stejně velké kosty tak, aby se vám vešly do ústí mlýnku.
- Maso osolte, opepřete a namelte do větší mísy.
- Máte-li maso již namleté od řezníka, osolte jej, opepřete a promíchejte ve větší míse, aby se propojilo vepřové s hovězím.
- Rohlíky zbavte špiček a nakrájejte na tenké plátky. Plátky rohlíků vložte do misky a zalejte studenou vodou. Dbejte na to, aby byly rohlíky ponořené - můžete je zatížit. Vody přidejte klidně víc, následně se může slít. Rohlíky nechejte nasát vodu (aspoň 10 minut).
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno.
- V menším rendlíku s tlustým dnem rozpusťte sádlo a nechejte zesklovatět cibulku. K cibulce přidejte nadrobno nasekaný česnek a ještě chvilku opékejte (stačí pár minut, aby se propojily vůně - pozor abyste česnek nespálili, zhořknul by).
- Směs cibule a česneku nechejte vychladnout.
- Slijte přebytečnou vodu z rohlíků a ještě je jemně vymačkejte (ne moc, tekutina je v sekané žádoucí, aby nebyla suchá).
- Rohlíky přidejte do mísy s masem. Přidejte vejce, majoránku a kmín. Směs důkladně promíchejte. Nejlepé se sekaná míchá holýma rukama, nebojte se maso pořádně promnout, aby byly ingredience dobře propojené.
- Jakmile máte směs v míse promíchanou, přesuňte ji na vál.
- Osvědčený trik, aby sekaná nepopraskala, je vzít celou směs do rukou a několikrát ji pustit z výšky na vál, aby pěkně pleskla. Jakmile takto necháte směs "proletět", dojde k žádoucímu propojení surovin. I když se vám může směs zdát více tekutá, vytvarujte z ní dva válečky - pokud by byla přece jen velmi tekutá, vmíchejte do směsi lžíci strouhanky.
- Na vytvarované válečky položte plátky slaniny - sekaná bude o to šťavnatější.
- Péct můžete sekanou v zapékací míse nebo na plechu - pečící papír zabrání přichytávání na dno. Sekanou pečte na 190° necelou hodinu, nebo do doby, až bude povrch krásně opečený.
-
V průběhu pečení sekanou podlévejte výpekem, kterého se vytvoří hodně.
- Sekanou můžete podávat s tradiční bramborovou kaší, ale báječně chutná i druhý den postudenu s chlebem, nebo opečená na pánvi. Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou
Čokoládové hvězdičky
Krémová papriková polévka s kukuřicí
Salát s kozím sýrem a grilovanou hruškou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.