Jednoduchá jemná sekaná pečeně

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 20 minut
Vaření: 60 minut
Sekaná je neprávem považovaná za podřadné jídlo. Díky jednoduchému receptu vykouzlíte krásný hlavní chod.
Pro dobrý výsledek stačí pár kvalitních surovin.
Na sekanou dejte plátky slaniny - bude šťavnatější
Pečte do doby, až bude povrch krásně opečený.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1850 KJ
tuky
29 g
bílkovina
28 g
sacharidy
14 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
269 mg
fosfor
259 mg
sodík
249 mg
vápník
159 mg
cholesterol
138 mg
hořčík
98 mg
železo
50 mg
mangan
5 mg
zinek
3 mg

Ingredience

  • 0,75 kg vepřového masa (mletého)
  • 0,25 kg hovězího masa (mletého)
  • 4 vejce
  • 4 rohlíky
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 dcl vody
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 1 polévková lžíce sádla (nebo jiného tuku)
  • 1 polévková lžíce strouhanky (není nutné)
  • lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • lžička majoránka
  • mletý kmín (tři špetky)

Nástroje

    Mlýnek na maso (není podmínkou)

Postup:

  1. Máte-li maso vcelku, nakrájete ho na stejně velké kosty tak, aby se vám vešly do ústí mlýnku.
  2. Maso osolte, opepřete a namelte do větší mísy.
  3. Máte-li maso již namleté od řezníka, osolte jej, opepřete a promíchejte ve větší míse, aby se propojilo vepřové s hovězím.
  4. Rohlíky zbavte špiček a nakrájejte na tenké plátky. Plátky rohlíků vložte do misky a zalejte studenou vodou. Dbejte na to, aby byly rohlíky ponořené - můžete je zatížit. Vody přidejte klidně víc, následně se může slít. Rohlíky nechejte nasát vodu (aspoň 10 minut).
  5. Cibuli a česnek nakrájejte najemno.
  6. V menším rendlíku s tlustým dnem rozpusťte sádlo a nechejte zesklovatět cibulku. K cibulce přidejte nadrobno nasekaný česnek a ještě chvilku opékejte (stačí pár minut, aby se propojily vůně - pozor abyste česnek nespálili, zhořknul by).
  7. Směs cibule a česneku nechejte vychladnout.
  8. Slijte přebytečnou vodu z rohlíků a ještě je jemně vymačkejte (ne moc, tekutina je v sekané žádoucí, aby nebyla suchá).
  9. Rohlíky přidejte do mísy s masem. Přidejte vejce, majoránku a kmín. Směs důkladně promíchejte. Nejlepé se sekaná míchá holýma rukama, nebojte se maso pořádně promnout, aby byly ingredience dobře propojené.
  10. Jakmile máte směs v míse promíchanou, přesuňte ji na vál.
  11. Osvědčený trik, aby sekaná nepopraskala, je vzít celou směs do rukou a několikrát ji pustit z výšky na vál, aby pěkně pleskla. Jakmile takto necháte směs "proletět", dojde k žádoucímu propojení surovin. I když se vám může směs zdát více tekutá, vytvarujte z ní dva válečky - pokud by byla přece jen velmi tekutá, vmíchejte do směsi lžíci strouhanky.
  12. Na vytvarované válečky položte plátky slaniny - sekaná bude o to šťavnatější.
  13. Péct můžete sekanou v zapékací míse nebo na plechu - pečící papír zabrání přichytávání na dno. Sekanou pečte na 190° necelou hodinu, nebo do doby, až bude povrch krásně opečený.
  14. V průběhu pečení sekanou podlévejte výpekem, kterého se vytvoří hodně.

  15. Sekanou můžete podávat s tradiční bramborovou kaší, ale báječně chutná i druhý den postudenu s chlebem, nebo opečená na pánvi. Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat