Jarní kuřátko na víně

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 30 minut
Vaření: 40 minut
Celkově: 90 minut
Jemné maso mladého kuřátka, zvýrazněné silnou šťávou z vína a zeleniny....

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4300 KJ
sacharidy
63 g
tuky
52 g
bílkovina
47 g
vláknina
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
cukry
3 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
sůl
1 g
vápník
818 mg
draslík
388 mg
fosfor
370 mg
hořčík
344 mg
sodík
136 mg
cholesterol
86 mg
železo
27 mg
zinek
15 mg
mangan
11 mg
měď
6 mg

Ingredience

    Příprava kuřete

  • 2 jarní kuřátka
  • 100 g uzeného boku (nebo prorostlé slaniny)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • Omáčka

  • 600 ml bílého vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 g másla
  • 1 menší sklenička nakládaných cibulek

Postup:

  1. Kuřátka osolíme a opepříme a necháme chvilku odpočívat.
  2. Mezitím si nakrájíme jednu mrkev, celer a cibuli nahrubo a dáme do misek.
  3. Na oleji opečeme zprudka kuřátka ze všech stran a a přendáme na pekáček.
  4. Obě kuřátka pomažeme zlehka máslem - jsou teplá, takže to půjde snadno.
  5. Do kastrolu, ve kterém jsme kuřata opekli, přidáme kousek másla a slaninu nakrájenou na kostičky.
  6. Přihodíme mrkev a celer a společeně opékáme do zlatova.
  7. Pak přidáme cibuli a opět chvilku restujeme.
  8. Dále lžíci protlaku a společně opékáme, do zlatohněda - nebojte se zeleninu s protlakem trochu přismahnout, protlak nezhořkne.
  9. Zalijeme vínem a necháme částečně odvařit.
  10. Opečenou zeleninu i se šťávou z vína přelijeme do pekáčku ke kuřátkům.
  11. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 35 - 40 minut - zkátka do měkka, za občasného podlití výpekem. Popřípadě, pokud není ve výpeku dostatek tekutiny, tak přidáme trochu vody nebo ještě lépe trochu kuřecího vývaru, pokud máme.
  12. Na posledních pár minut můžeme zvýšit teplotu kvůli barvě a křupavé kůrčičce.
  13. Upečená kuřátka vyjmeme z výpeku a udržujeme v teple.
  14. Zbylou mrkev nakrájíme na kolečka a na kousku másla zlehka opečeme v rendlíku téměř do zlatova.
  15. Přidáme zcezené cibulky a výpek z kuřat a zeleniny na ně přecedíme a propasírujeme co nejvíc to půjde.
  16. Pekáček můžeme ještě přemístit na sporák, zastříknout bílým vínem a odvařit neboli ,,odglazovat,, veškeré připečeniny, které dávají jídlu chuť i barvu.
  17. Šťávu dle chuti přisolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  18. Mrkev s cibulkami ve šťávě chvilku povaříme, aby byla mrkev na skus, čili ne úplně rozvařená.
  19. Servírujeme třeba s bramborovou kaší, přelité šťávou s kousky mrkve a cibulkami. Ideálně se sklenkou vína, které jsme použili na pečení.

  20. Kuřátka jsou malá cca 300 - 400 g, takže dávám jedno na porci. Stehna k sobě můžeme svázat před pečením provázkem, aby lépe držela tvar.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.